Ілюстрація / REUTERS

З січня по кінець червня цього року у 20 країнах світу було вбито 38 журналістів.

Про це повідомила неурядова організація Press Emblem Campaign.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ця цифра знизилася на 42%, що вважають позитивним зрушенням. Так, ситуація покращилася на Середньому Сході через зниження інтенсивності конфліктів у Сирії та Іраку.

Відео дня

Читайте такожЗа півроку в Україні зафіксовано 36 нападів на журналістів (фото)

Однак у двох країнах Латинської Америки тенденції, як і раніше, викликають велике занепокоєння: йдеться про Мексику, де за перше півріччя 2019-го вбили 9 журналістів, та Афганістан (6 вбитих журналістів). Основну відповідальність за це в Афганістані несуть терористи, а в Мексиці — злочинні угруповання.

Організація PEC була заснована міжнародною групою журналістів в 2004 році і має спеціальний консультативний статус при ООН. Метою її діяльності є посилення законного захисту і безпеки журналістів, що працюють в зонах конфліктів, заворушень чи в небезпечних місіях.

У списку загиблих журналістів є українець, Вадим Комаров який помер 20 червня у Черкасах. Він був у комі понад 46 днів після того, як 4 травня в центрі Черкас його побили невідомі. Тоді журналіста госпіталізували у тяжкому стані. Пізніше він впав у кому з якої не вийшов. Поліція перекваліфікувала справу про напад на журналіста на «умисне вбивство».