Українці увійшли в топ-5 іноземців, які проживають в Німеччині і мають вищу освіту / фото pixabay.com

Українці на п'ятому місці за кількістю випускників вишів, які народилися в інших державах, але зараз живуть у Німеччині. Тут, станом на 2017 рік, проживає 101 тисяча вихідців з України, які мають диплом вишу.

Як пише DW, у рейтингу Інституту німецької економіки (IW) дослідники врахували як тих, хто отримав освіту в себе на батьківщині та потім переїхав до Німеччини, так і тих, хто закінчив виш вже безпосередньо в Німеччині.

Читайте такожНайбільше українців працює у Польщі, Німеччині, Великобританії, Греції та на Кіпрі - Мінсоцполітики

Відео дня

Перше ж місце за кількістю випускників університетів та інших вищих навчальних закладів, котрі нині живуть у Німеччині, на 2017-й рік посіла Польща - кількість висококваліфікованих фахівців з вищою освітою з цієї країни на ринку Німеччини склала 235 тисяч осіб. На другому місці Росія - (225 тисяч), на третьому - Румунія (118 тисяч). На четвертому місці опинився Казахстан (105 тисяч). 

У першу десятку також увійшли Китай (82 тисячі), Сирія (78 тисяч), Туреччина (69 тисяч), Франція (60 тисяч) і Італія (58 тисяч). Після них - Індія (54 тисячі) та США (53 тисячі). Згідно із дослідженням, загалом 906 тисяч (39 відсотків) випускників вишів, які живуть в Німеччині, родом з країн ЄС. Щоправда, як прогнозує один з авторів дослідження Відо Ґайс-Тене (Wido Geis-Thöne), у майбутньому в в'язку з демографічними змінами потік висококваліфікованих мігрантів з країн ЄС скоротиться. 

Серед людей з вищою освітою, які народилися не на території Німеччини, майже кожен четвертий є вихідцем з пострадянських держав. Ґайс-Тене пояснив, що "після падіння залізної завіси в Німеччину приїхала велика кількість мігрантів з країн колишнього Радянського Союзу, багато з яких мали вищу освіту та високу кваліфікацію".

Загалом у Німеччині за останні роки різко збільшилась кількість уродженців інших країн з вищою освітою. За даними дослідників, з 2007 до 2017 року частка випускників вишів, які народилися в інших країнах, зросла з 13,6 до 18,7 відсотків. В абсолютних показниках кількість людей з вищою освітою з інших держав, які проживають у ФРН, з 2007 по 2017 рік виросла вдвічі - з 1,16 до 2,32 мільйона.

Водночас науковці не гарантують, що така тенденція збережеться. Як вважають автори дослідження, Німеччині необхідно вжити заходів, які б сприяли притоку висококваліфікованих мігрантів. Вони рекомендують спростити умови трудової міграції.