Філарет стверджує, що Вселенський патріархат хоче, що українські парафії належали йому / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що вселенський патріарх Варфоломій наполягає на якнайшвидшій ліквідації Київської патріархії.

Про це він сказав в інтерв'ю 112.ua

Читайте також"Звертайтеся до влади, протестуйте": Філарет закликав вірян до боротьби проти Епіфанія

Відео дня

"Чому митрополит Епіфаній (предстоятель ПЦУ - УНІАН) створив ліквідаційну комісію? Тому що патріарх Варфоломій наполягає на якнайшвидшій ліквідації Київської патріархії. І тому, виконуючи прохання вселенського патріарха, митрополит Епіфаній створив незаконну ліквідаційну комісію", - зазначив патріарх.

За словами Філарета, патріарх Варфоломій планує розширювати паству за рахунок парафій Православної церкви України, адже у Туреччині в Константинопольському патріархаті всього 6-10 тисяч вірян.

"З цієї причини він (Варфоломій - УНІАН) не поступається своїми єпархії в північних областях Греції, острови належать теж йому, хоча це інша держава. Йому належать всі грецькі парафії за межами своєї держави. І мрія Вселенського патріарха - щоб усі православні емігранти належали не до своїх церков, а належали до Вселенського патріархату. Тому він хоче, щоб наші українські парафії належали йому, і він це записав у томосі. Нас це не влаштовує", - підсумував Філарет.

Як повідомляв УНІАН, почесний патріарх Православної церкви України Філарет звернувся до президента України Володимира Зеленського та Організації з безпеки та співробітництва в Європі через ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату.

На думку Філарета, парафіян УПЦ КП «фактично силою змушують належати до іншої конфесії – Православної церкви України».