SQ

Більшість молодих людей, що сносили монументи, були у балаклавах і камуфляжі передає Эхо Москвы.

Вони чіпляли пам'ятники за допомогою залізного троса до мікроавтобусу, після чого валили їх з постаментів.

Відео зі знесенням пам'ятників радянським діячам з'явилося в Інтернеті. З нього випливає, що акцію провела громадська організація Громада Харкова.

Відео дня

Під час знесення пам'ятника російському революціонеру та учаснику Громадянської війни Руднєву на однойменній площі приїхала міліція.

Читайте такожЗнесення трьох радянських пам'ятників у Харкові кваліфікували як хуліганство

Але втручатися правоохоронці не стали і пам'ятник, як і попередні, опинився на землі, а потім його поклали у фургон і кудись відвезли.

Голова Харкова Кернес закликав спочатку розібратися із правоохоронцями. «Нехай вони нам дадуть відповідь, як це вийшло», - сказав Кернес. Але не відповів на запитання журналістів чи буде місцева влада відновлювати монументи.

Учасники знесення заявили, що так вони цитата «привели в дію закон про засудження комуністичного режиму».

Кілька днів тому Верховна Рада ухвалила закон про заборону комуністичного і нацистського тоталітарних режимів в Україні та їхньої символіки. Документ зобов'язує місцеву владу демонтувати пам'ятники радянським і партійним діячам та перейменувати всі географічні назви, пов'язані з радянським періодом.

МВС України розцінило як хуліганство знесення трьох пам'ятників у Харкові. У багатьох містах країни, включаючи Київ, раніше були демонтовані пам'ятники Володимиру Леніну.