Майже дві третини українських заробітчан обмірковують залишитися жити в Польщі й перевезти туди своїх рідних / Фото УНІАН

Збільшилась кількість українців, котрі хочуть переїхати до Польщі.

Про це йдеться у дослідженні «Українці на польському ринку праці: досвід, виклики та перспективи. Звіт EWL», пише Польське радіо.

Автори дослідження пояснюють вибір українців кращими умовами проживання в Польщі, комфортної соціальної інтеграції й незначного мовного бар'єра.

Відео дня

«Вважаю, що культурна близькість – це той фактор, завдяки якому ми можемо боротися за українців», – сказав президент правління компанії EWL S.A Анджей Коркус.

Інше дослідження цієї компанії показує, що на одну третю збільшився відсоток і тих, хто обрав би Польщу постійним місцем свого проживання. Понад 40% з них мають вищу або неповну вищу освіту.

66,5% респондентів серед аргументів імовірного переїзду назвали кращу якість життя, 46% – гарний заробіток і кращі перспективи для дітей.

Читайте такожRzeczpospolita: Без українців Польщу чекають проблеми з робітниками й демографією

Близько три чверті опитаних вважають, що надання посвідки на постійне місце проживання в Польщі вплине на їхній вибір переїхати.

Обмірковують залишитися жити в Польщі й перевезти своїх рідних майже дві третини українських заробітчан.

Крім того, суттєво зросла кількість тих, хто хоче заробляти в Польщі від 13 до 15 злотих за годину (33%), а частка респондентів, котрі очікують 15-20 злотих за годину, збільшилась майже утричі (19%).

Водночас у 2019 році за мінімальну погодинну ставку погодилося би працювати тільки 6% опитаних, тоді як торік таких було 40%.

Самі ж поляки для постійного місця проживання обирають найчастіше Німеччину – через вищу зарплату (86,7%) та вищий рівень життя (44,4%).

«У нас є багато переваг, але працівники з України мають вже інші ринки праці. Також змінився повністю профіль працівника. Він став краще освіченим, досвідченим і свідомим. Беручи це до уваги, ми повинні швидко змінювати процедури, які забезпечать триваліше перебування працівників у нашій країні», – додав Анджей Коркус.