REUTERS

Генеральна прокуратура України взяла під контроль хід розслідування за фактами порушення прав дітей у розташованому в Одесі обласному комунальному закладі «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» (колишній притулок «Світанок»).

Про це сказано в заяві прес-служби ГПУ.

Як зазначається, в зв'язку з резонансом та численними публікаціями в ЗМІ заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов направив прокурору Одеської області доручення щодо перевірки оприлюднених фактів.

Відео дня

Читайте такожНа Одещині 23-річний хлопець зірвав зі стовпа прапор України і витер об нього ноги (відео)

«Йдеться про побиття дітей, причому, не лише з боку вихователів центру, а й співробітників правоохоронних органів, приниження, ґвалтування неповнолітніх. Ця перевірка дозволить встановити об'єктивні обставини, причини скоєння цих нелюдських дій, виявити винних осіб і якомога швидше направити справу до суду», - зазначив Мамедов.

Згідно з повідомленням, наразі територіальними підрозділами органів Національної поліції Одеської області та Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами катування та інших порушень прав вихованців КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації». Зокрема, за ч. 1 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей), ч. 3 ст. 152 (згвалтування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв УНІАН, 30 вересня Служба у справах дітей Одеської ОДА розпочала перевірку інформації про факти жорстокого поводження з дітьми в комунальному закладі «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей». Перевірку було розпочато у зв'язку з втечею з центру кількох дівчат-підлітків, одну з яких, яка з'їла таблетку для миття посуду, госпіталізували. До лікарні 14-річну потерпілу відвезли лише після того, як до закладу прибули її мати та громадські активісти.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей) Кримінального кодексу України.

На початку жовтня в поліції заявили, що вихованка цього закладу звинуватила в зґвалтуванні Лучезара Панфілова, який є учасником групи «911», волонтери якої займаються пошуком зниклих дітей.

За даними правоохоронців, троє підлітків втекли з центру й були знайдені волонтерами, які доставили їх до поліції. Відразу про будь-які протиправні дії стосовно дітей ніхто не заявляв.

Розпочато кримінальне провадження за ст.152 ч.3 (зґвалтування) КК України.

Як повідомили волонтери, коли неповнолітніх знайшли, вони були п'яні, й тому вирішили залишити переночувати їх у квартирі Панфілова, який проживає з кількома родичами. Чоловік заперечує, що ґвалтував неповнолітню.

28 жовтня на прес-конференції відома громадська активістка Зоя Мельник заявила: ця неповнолітня намагалась накласти на себе руки, порізавши собі вени. Зараз вона в психіатричній лікарні. Мельник не виключила, що неповнолітня обмовила Панфілова, до чого її нібито змусило керівництво центру.

Громадська активістка стверджує, що над дітьми в закладі знущаються співробітники. Вони їх б'ють, викликають представників якоїсь охоронної фірми «Центр», які також б'ють і принижують неповнолітніх тощо. Також, за її даними, до подій причетні окремі співробітники Хмельницького відділення поліції.

В Одеській ОДА заявили, що під час перевірки в центрі виявлено порушення прав дітей та умов їх утримання.