Ілюстрація \ REUTERS

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що до тимчасово окупованого Криму з 2014 року Росія переселила понад 140 тис. своїх громадян.

Читайте такожЕксперт розповів, навіщо Росія розмістила ядерну зброю в Криму

Як повідомила омбудсмен у Facebook, про це вона заявила під час подіумної дискусії в Берліні.

Відео дня

Денісова повідомила учасникам дискусії "Окупований Крим: ситуація з місця", що Росія заміщає населення в окупованому Криму своїми громадянами, адже після окупації частина громадян України переїхала жити на материкову Україну.

"Під різними мотивами за час окупації переселено понад 140 тис. російських громадян", - заявила Денісова.

За її даними, в Криму з 2015 року загальна кількість чоловіків, яких призвали до лав збройних сил РФ, становить щонайменше 18 тис. осіб. У тому числі влітку цього року під час останньої кампанії було призвано щонайменше 3 тис. 300 чоловіків, що стало найбільшою кількістю в одній кампанії.

"115 осіб незаконно переслідуються РФ за безпідставними та політично мотивованими звинуваченнями. Зокрема 40 кримських татар перебувають у місцях несвободи на території РФ, 32 особи утримуються у пенітенціарних установах на тимчасово окупованій території Криму, а 15 осіб, що звільнені від відбування покарань умовно, перебувають за місцем свого проживання на території Кримського півострова. Вони не можуть виїхати на материкову Україну, тому що порушено їхнє право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання", - наголосила Денісова.

За її словами, для Росії "немає міжнародного права, міжнародного гуманітарного права, немає рішень Морського трибуналу". Денісова повідомила, що Росія не виконує резолюції ООН та порушує четверту Женевську конвенцію.

"Висловила переконання, що завдяки міжнародному тиску і посиленню санкцій можна повернути громадянам України свободу, а Україні – території", - написала Денісова.