Денісова заявила, що понад 400 тис. переселенців не отримують пенсійні виплати / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що понад 400 тис. пенсіонерів з числа внутрішньо переміщенних осіб не отримують пенсійні виплати.

Читайте такожДепутати підтримали президентські поправки в закон про перевірку отримувачів соцвиплат

Як повідомила омбудсмен у Facebook, відповідні дані були озвучені сьогодні на засіданні Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин та міжнаціональних відносин.

Відео дня

За словами Денісової, невирішеним залишається питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, тим більше, що облік таких осіб навіть не ведеться. Денісова наголосила, що для вирішення цієї проблеми необхідно внести зміни до Житлового кодексу.

"Залишається невирішеною проблема з виплатою пенсій громадянам з числа ВПО. Пенсії отримують лише 624 тис. пенсіонерів, а доля понад 400 тис. невідома. Ба більше, до цього часу не затверджено Кабміном порядок виплат пенсій цим громадянам України за період, на який вони були зупинені через те, що пенсіонери не встигли прийти на підконтрольну уряду України територію за коштами протягом 60 днів", - написала вона.

Омбудсмен вимагає від керівництва Пенсійного фонду надати інформацію про те, з яких причин понад 400 тис. осіб не можуть реалізувати своє право на пенсійне забезпечення.

Крім того Денісова закликала Міністерство соцполітики у найкоротші строки внести на розгляд уряду проект порядку погашення заборгованості пенсійних виплат ВПО, а також попросила Кабмін підтримати цей нормативно-правовий акт і відновити порушене конституційне право на соціальний захист від держави.

Раніше депутати зареєстрували у парламенті законопроект, покликаний врегулювати питання щодо виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.