В ООН зафіксували незначний прогрес у розслідуваннях справ Майдану \ фото УНІАН

У Моніторинговій місії Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини в Україні застерігають від зволікань з передачею справ Майдану з Генеральної прокуратури до Державного бюро розслідувань, оскільки на час передачі кримінальних проваджень їх розслідування призупиняється.

Читайте такожСправи Майдану: депутати ухвалили закон про зміни у роботі ДБР

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні у період з 16 серпня по 15 листопада 2019 року, яку сьогодні на брифінгу у Києві представила голова місії Матільда Богнер.

Відео дня

У доповіді зазначається, Управління верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало незначний прогрес у розслідуваннях кримінальних проваджень, пов'язаних із вбивствами та насильницькими смертями, що сталися під час акцій протесту на Майдані у 2013-2014 роках та під час зіткнень 2 травня 2014 року в Одесі.

В ООН нагадали, що з 21 листопада Департамент спецрозслідувань Генпрокуратури втрачає повноваження щодо здійснення досудового розслідування, оскільки розпочнеться тримісячний перехідний період для передачі близько 5 тис. проваджень до ДБР.

"Управління верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що будь-які затримки в передачі справ можуть негативно впливати на зусилля щодо забезпечення відповідальності, оскільки на час передачі кримінальних проваджень розслідування зупиняється", - йдеться у доповіді.

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань».

У Прикінцевих та перехідних положеннях закону передбачено, що для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань у справах Майдану слідчі органів прокуратури, прокурори можуть бути переведені, за їхньою згодою, без обов’язкового проведення конкурсу до ДБР, але не пізніше 11 січня 2020 року.