Почесний патріарх Філарет / REUTERS

Архієрейський собор Православної церкви України закликав почесного патріарха Філарета та осіб з його оточення до примирення й припинення самоізоляції.

Як повідомляє прес-служба Київської митрополії ПЦУ, відповідне рішення було ухвалене сьогодні на засіданні собору.

Зазначається, що в одній із постанов учасники собору закликали почесного патріарха Філарета та його оточення до примирення і припинення самоізоляції, ствердивши гарантії його положення і забезпечення умов його життя та діяльності у зв’язку із завершенням процедури ліквідації релігійної організації "Київська патріархія УПЦ КП", як про це зазначено у рішенні священного синоду від 5 грудня.

Відео дня

Крім того, собор ухвалив рішення про викладення та затвердження статуту Київської митрополії ПЦУ в новій редакції, чим зафіксувати правонаступництво, в тому числі щодо назв Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

Також серед інших рішень учасники зібрання доручили предстоятелю ПЦУ, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію від імені собору звернутися до Української держави та міжнародної спільноти "у справі захисту свободи совісті та віросповідання в цілому в Україні та зокрема на окупованих територіях Криму і Донбасу".

"Закликаємо державу і надалі виконувати свій обов’язок захищати релігійну спільноту і все суспільство від ворожого іноземного впливу, від намагань з-за кордону під виглядом релігійної діяльності втручатися у внутрішні справи України, руйнувати її через нав’язування неоімперської ідеології", - йдеться в постанові.

Читайте такожЕпіфаній оголосив про остаточну ліквідацію Київського патріархату й автокефальної церкви

Як повідомляв УНІАН, почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив про намір зберегти Українську православну церкву Київського патріархату, яка була однією із засновниць єдиної помісної православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

24 червня синод Православної церкви України позбавив почесного патріарха ПЦУ Філарета права управління Київською єпархією та передав її митрополиту Епіфанію.

30 липня почесний патріарх Філарет звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням продовжити реєстрацію УПЦ КП.

Своєю чергою Міністерство культури виступило із заявою, в якій зазначило, що УПЦ Київського патріархату вже ліквідована.

31 липня почесний патріарх Філарет заявив про подання судового позову до Міністерства культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату. 12 вересня на сайті церкви повідомлялося, що Окружний адмінсуд Києва засвідчив протиправність наказу Міністерства культури, яким скасовано чинність статутів УПЦ КП та Київської патріархії.

5 грудня синод ПЦУ створив для патріарха Філарета релігійну організацію у складі ПЦУ у формі місії та надав йому пожиттєве право на проживання у будівлі церкви та здійснення богослужінь у Володимирському соборі.

13 грудня почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що у Києві 20 грудня відбудеться форум на захист УПЦ Київського патріархату.