Рік, що минає був насиченим різними подіями. Зокрема, підняли питання збройного конфлікту на Донбасі та провели обмін полонених.

УНІАН зібрав добірку подій, які викликали найбільший резонанс в Україні.

Читайте такожTime склав рейтинг ТОП-10 гаджетів десятиліття

Обмін полоненими

Після телефонних перемовин Зеленського і Путіна 7 вересня Росія та Україна провели обмін полоненими за схемою "35 на 35". На Батьківщину повернулися 24 військовополонені моряки, які були захоплені біля Керченської протоки 25 листопада 2018 року, та 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Артур Панов, Євген Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович та Олег Сенцов.

Повернення захоплених Росією кораблів

Крім того, 18 листопада Росія повернула захоплені українські кораблі ВМС України "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу". Як з’ясувалося, кораблі в жахливому стані. Росіяни познімали плафони, розетки і навіть унітази. Судна залишилися без електроніки: немає навігаційних систем та електронних компонентів бойових модулів, без яких кораблі не можна використовувати. Все це російська сторона залишила собі як "речові докази".

Україна виграла чемпіонат світу з футболу U-20

Молодіжна збірна України вперше в історії виграла чемпіонат світу з футболу U-20. Фінальний матч проти Південної Кореї на стадіоні "Відзев" у польському Лодзі завершився з рахунком 3:1.

Рада скасувала депутатську недоторканність

Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон №7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)", який має набути чинності 1 січня 2020 року. За відповідний закон проголосували 373 народні депутати при мінімально необхідних 300.

Україна отримала Томос

У патріаршому храмі Святого Георгія в Константинополі 6 січня відбулася церемонія передачі Томосу про автокефалію об'єднаної Православної церкви України. Згідно з цим документом, Вселенський патріархат проголошує створену в межах України автокефальну Церкву своєю духовною дочкою з кафедрою в Києві.

Ломаченко отримав пояс WBC

Василь Ломаченко до поясів чемпіона світу за версіями WBO і WBА в легкій вазі додав пояс за версією WBC, перемігши британця Люка Кемпбелла.

В Україні запрацював Антикорупційний суд

5 вересня в Україні запрацював Вищий антикорупційний суд. Судді готові до роботи та рвуться розглядати справи. Зокрема до кінця року можуть закрити близько 25 справ. Головні очікування від нового суду – що він одразу почне швидко, якісно та ефективно діяти.

Україна на Євро-2020

14 жовтня збірна України з футболу зіграла свій передостанній матч відбору до Євро-2020. Українці в меншості перемогли з рахунком 2:1 діючих чемпіонів Європи – Португалію.

Таким чином наша збірна достроково гарантувала собі пряму путівку на Євро-2020 – вперше в історії. У цьому відборі Україна боролася з командами Люксембургу, Литви, Португалії та Сербії.

Розведення військ на Донбасі

На Донбасі відбулося розведення військ на пілотних трьох ділянках. Ділянка Богданівка-Петрівське є останньою на пілотній ділянці лінії зіткнення. Учасники розведення обмінялися залпами ракетниць зеленого кольору, що є сигналом про початок процесу.

Зустріч "нормандської четвірки"

Півроку тривала інтрига щодо зустрічі в нормандському форматі, яку ініціював новообраний президент Зеленський. Путін традиційно відтягував проведення переговорів і шантажував, висуваючи різні умови. 9 грудня в Парижі після 3 років затишшя зустрілися президент Франції Макрон, канцлериня Меркель, президент України Зеленський і президент Росії Путін.

Європейські ігри-2019

З 21 червня по 30 червня в Мінську проходили Європейські ігри-2019. Збірну України в Мінську представляли 198 спортсменів у всіх п'ятнадцяти видах спорту і двадцяти двох дисциплінах. В української збірної за підсумками змагань в активі 51 нагорода (16 золотих, 17 срібних, 18 бронзових) і підсумкове третє місце в медальному заліку.