Єлисейський палац / ілюстрація REUTERS

Сьогодні, 9 грудня, лідери країн “нормандської четвірки” – президент України Володимир Зеленський, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель та очільник Росії Володимир Путін проведуть зустріч у Парижі.

Як повідомляв УНІАН, переговори відбудуться у Єлисейському палаці. Саміт розпочнеться о 17:00, а спільна конференція учасників розпочнеться о 19:00.

Читайте такожБез зустрічі з Путіним: оприлюднено графік Зеленського під час "нормандського саміту" в Парижі

Згідно з графіком, наданим журналістам в Офісі президента, Зеленський прибуде до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), де проведе переговори з Меркель та Макроном.

У графіку нічого не вказано про двосторонню зустріч з Володимиром Путіним, проте в ефірі одного з українських телеканалів президент України повідомив, що матиме розмову віч-на-віч з главою РФ.

Сторони обговорять питання мирного врегулювання війни на Донбасі, повернення всіх полонених українців, які незаконно утримуються на окупованих територіях та в РФ, а також питання проведення виборів в ОРДЛО.

Це буде перша нормандська зустріч за три роки. Востаннє президенти Франції, України, Росії та канцлер Німеччини зустрічалися в жовтні 2016 року. Відтоді Франсуа Олланда в "четвірці" замінив Еммануель Макрон, а Петра Порошенка — Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що Папа Римський висловив підтримку Україні напередодні Нормандської зустрічі.

Раніше повідомлялося, що США напередодні Нормандського саміту підтримали Україну.

За підсумками саміту планують прийняти спільне комюніке. Його максимально обережний варіант раніше узгодили радники лідерів чотирьох країн.

Президент Володимир Зеленський за кілька днів до нормандської зустрічі заявляв, що розраховує на результативність паризьких перемовин про досягнення миру на Донбасі.

Також вчора Юлія Мендель назвала “три кроки Зеленського” на Нормандському саміті.

Як повідомляв УНІАН, вчора у Києві відбулася акція «Висадка на Банковій». Організатори присвятили саміту «нормандської четвірки», що відбудеться у понеділок, 9 грудня. Вони заявили про намір перебувати біля Офісу президента щонайменше до оголошення результатів саміту. Таким чином вони хочуть попередити українську владу про неприпустимість капітулянтських рішень в рамках «нормандського саміту».