Ілюстрація / REUTERS

Прокурорами Офісу Генерального прокурора до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за фактами катувань у Олексіївській виправній колонії №25 у Харкові.

Читайте такожУ харківській колонії в’язні готували бунт: введено особливий режим

Як йдеться в офіційному повідомленні Офісу Генерального прокурора, провадження відкриті за ч. 2 ст. 127 (катування вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням насильства або погрозою застосування насильства), ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) КК України.

Відео дня

Досудове розслідування у цих доручено територіальному управлінню ДБР у Полтаві.

Підставою для внесення до ЄРДР вказаних відомостей стала заява представників громадської організації «Харківська правозахисна група», у якій йдеться про вчинення низки злочинів службовими особами Олексіївської виправної колонії № 25 у Харкові.

Зокрема, у зверненні правозахисники вказують на неодноразові факти катування засуджених протягом 2017-2019 років з метою залякування та дискримінації, наводять приклади побиття, удушення, зв’язування, застосування електричного струму та вчинення інших насильницьких дій, які ображають особисту гідність засуджених.

Також, у своїй заяві правозахисники вказують на грубе порушення законодавства про працю.

Хід розслідування вказаних кримінальних проваджень перебуватиме на контролі Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Олексіївській виправній колонії №25 у Харкові запровадили режим особливих умов.

З метою виявлення та вилучення заборонених для використання засудженими предметів в установі було організовано та проведено загальний обшук з залученням додаткових сил і засобів з інших установ міжрегіонального управління, у тому числі груп швидкого реагування та територіального воєнізованого формування.

В ході проведення обшуку було виявлено та вилучено низку заборонених предметів, зокрема, мобільні телефони.

До окремих засуджених, які під час обшуку чинили опір персоналу, було застосовано фізичну силу та кайданки.