У разі скасування адвокатської монополії зросте кількість неякісних юридичних послуг, вважає Солодко / фото: yvu.com.ua

Адвокат Євген Солодко впевнений, що скасування адвокатської монополії призведе до збільшення кількості шахраїв, які скористаються ситуацією і будуть надавати неякісні послуги по захисту.

Про це він сказав у коментарі Українським Новинам.

"Я не виключаю, що ймовірність зростання кількості шахраїв і неякісних юрпослуг після скасування так званої адвокатської монополії - висока. Більш того, я впевнений у тому, що так і станеться", - сказав Солодко.

Відео дня

При цьому він зазначив, що в результаті скасування адвокатської монополії, кримінальний захист не постраждає.

"Інший момент, як усе буде відбуватися в судових процесах, у представництві, пов'язаному з некримінальною юстицією. Це може відрізнятися, тому що у адвокатів є дуже важливий документ - правила адвокатської етики. Це ключова позиція у стосунках з клієнтом. Більш того, в Конституції чітко прописано, що надання правової допомоги це прерогатива інституту адвокатури", - підкреслив адвокат.

Також він вважає, що інвестори, які бажають прийти в Україну, в останню чергу думають про суди.

"Інвестори заходять на українські ринки, щоб вкладати гроші, а не судитися. Кажуть, що в країну не йдуть інвестиції через нібито недосконалу судову систему, але це - цілковита дурість. Як правило, якщо підписується певна угода, то може визначатися дещо інша юрисдикція щодо захисту інвестицій. Це можуть бути міжнародні суди, наприклад. Все залежить від напряму бізнесу та інвестицій. Інвестиції до нас не йдуть, тому що у нас війна, нестабільна політична обстановка і так далі", - зазначив Солодко.

Крім того, адвокат наголосив, що адвокати несуть величезну відповідальність за свої дії, на відміну від звичайних юристів.

"У Конституції написано, що правова допомога в Україні забезпечується адвокатами. Тобто, це адвокати юристи з відповідною кваліфікацією, з певним досвідом, які дотримуються правил адвокатської етики, прописані в Конституції. Природно, адвокат, який Конституції не дотримується, перестає бути адвокатом. Тепер, уявіть собі, що якийсь юрист замішаний у рейдерстві. Крім кримінального покарання його лякати нічим. Він збереже свій бізнес, роботу і може далі вести себе, м'яко кажучи, некоректно. Адвокат, якщо дозволить собі зайве, просто вилітає з адвокатської корпорації, позбавляється права на адвокатську практику. Тому вважаю, що ця тема (скасування адвокатської монополії - ред.) штучно нав'язана особами, які, можливо, не до кінця розібралися в понятті, що таке "правова допомога" і спекулюють поняттям "адвокатська монополія", - упевнений Солодко.

Він назвав парадоксом ситуацію, коли "адвокатів реформують, при цьому думки самих адвокатів не питають".

Як повідомляли "Українські Новини", у 2016 році Рада ввела можливість захисту громадян у суді виключно адвокатами.

1 листопада КС визнав конституційним законопроект Президента Володимира Зеленського про скасування адвокатської монополії.