Павла Шеремета вбили у липні 2016 року / фото УНІАН

Лише 16% українців вважають звинувачення у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета обґрунтованими.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова з 13 по 17 лютого.

Читайте такожСуд відмовився змінювати запобіжний захід підозрюваному у справі Шеремета Антоненку

Відео дня

«Оцінюючи хід судової справи, пов’язаної із звинуваченням групи осіб у вбивстві журналіста Павла Шеремета, 16% респондентів вважають ці звинувачення обґрунтованими (6% ˗ цілком обґрунтованими, 10% ˗ скоріше обґрунтованими)», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що у 17% опитаних обґрунтованість цих звинувачень викликає сумніви, а 19% вважають їх необґрунтованими. 16% респондентів відповіли, що їх це не цікавить, 32% зазначили, що вони не володіють достатньою інформацією або їм важко відповісти на це запитання.

Частіше вважають ці звинувачення обґрунтованими прихильники політичної партії «Опозиційна платформа ˗ За життя» (32%), тоді як 26% з-поміж них висловлюють сумніви в обґрунтованості цих звинувачень або вважають їх необґрунтованими. Серед прихильників партії «Слуга народу» ˗ відповідно 21% і 28%, серед прихильників ВО «Батьківщина» ˗ відповідно 18,5% і 45%, серед прихильників партії «Європейська солідарність» ˗ відповідно 7% і 72,5%.

***Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками.

Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова з квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте такожСправа Шеремета: апеляційний суд залишив Кузьменко під вартою

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Яну Дугарь. Також у справі фігурує подружжя добровольців Інни («Пума») і Владислава («Буча») Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, разом з ним закладала вибухівку під авто журналіста, та Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Антоненка та Кузьменко суд арештував, Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.