Скалецька прокоментувала ситуацію в Нових Санжарах / Фото: скриншот

Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька докірнула ЗМІ через висвітлення ситуації з коронавірусом. На її думку, нагнітання напруження в медіапросторі стало однією з причин ситуації в Нових Санжарах.

Читайте такожГлава МОЗ Скалецька розповіла, що відбувається в "Нових Санжарах" (відео)

В інтерв’ю “5 каналу” очільниця МОЗ наголосила, що міністерство активно вело комунікацію, однак не усі були готові дослухатись до неї. 

"Ми комунікацію вели, що ми підбираємо об’єкти у кількох місцях України, що вони мають відповідати всім безпечним умовам для мешканців. Повністю всі наші дії комунікувалися…”, - заявила вона.

За її словами, усі об’єкти аналізувались епідеміологами та фахівцями, а медцентр в Нових Санжарах спочатку розглядався як запасний, але такий, шо перебуває у високій готовності прийняти людей.

“Щодо інформування. Давайте подивимось, що відбулося. Ми інформували, ми розповідали наш алгоритм дій, однаковий для будь-якого міста в Україні… Ми інформували, наприклад, про те, що маємо тест-системи в разі якщо буде підозра на коронавірус. Ще до евакуації, ми інформували про те, що у нас є фахівці, котрі здійснюють нагляд і так далі, але що ми чули у медіа?

Ми чули в медіа: "Ну так, вони скажуть, що у них є тест-системи, але чи можемо ми їм вірити?" І кожного разу, навіть коли ми інформували, медіа ішли у супровід такий, що ми все одно не довіряємо…”, - стверджує Скалецька. 

На її думку, якби жителям Нових Санжар повідомили про розміщення евакуйованих людей раніше, то це суттєво б нічого не змінило. Навпаки, люди вийшли б на вулиці ще швидше. 

Крім того, у медцентрі постійно проводять певні заходи, однак з громадою їх не узгоджують. В житті селища, нагологує Скалецька, нічого не змінилось, його мешканці живуть у безпечному середовищі.

“Коли маніпулятивно ставиться в один ряд Чорнобиль, коли йде мова маніпулятивно, про те, що будь-де, де були ці люди, треба спалити - автобус, літак, приміщення. Це маніпуляції, які нагнітають страх і паніку. Це той вірус, який запустили в наших людей”, - продовжує міністр.

Очільниця МОЗ наголошує, що питання не в обсягу комунікації, а в тому, чи хотіли в суспільстві дослухатись до міністерства.

“Це є питання чи нас хочуть чути? Чи нас хотіли раніше чути, коли ми говорили, що в Україні немає встановлених ані підозр, ані коронавірусу. А ми в медіа могли чути: "Ми не віримо, їх ховають". І що завгодно. І коли нам отак допомагають (в лапках) будь-які ютуб-канали, фейсбуки...

Можна скільки завгодно виходити на різні брифінги, мені сидіти в телевізорі. Питання тільки в тому, чи хочуть почути", - підсумувала вона.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2019 року влада Китаю заявила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу COVID-19.

20 лютого 2020 року 45 українців та 27 іноземців, евакуйованих з Уханя, помістили на 14-денну обсервацію у медичному центрі "Нові Санжари" на Полтавщині.

Жителі Нових Санжар протестували проти прибуття до медичного центру МВС евакуйованих з Китаю громадян України та іноземців. Протестувальники перекривали дорогу, кидали каміння в автобуси з евакуйованими громадянами.

Під час протистоянь 9 правоохоронців отримали поранення. Поліція відкрила два кримінальних провадження - за фактом масових заворушень і насильства щодо правоохоронців.

21 лютого поліція відпустила 23 із 24 найбільш агресивних осіб, затриманих під час протестів, одну людину залишили під вартою. Він наголосив, що усі фото- і телекамери зафіксували обличчя багатьох людей, які організували масові безпорядки. 22 лютого суд у Полтаві обрав підозрюваному в наїзді на нацгвардійців у Нових Санжарах Володимиру Сіренку запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту строком на 2 місяці.