Обвинувальний акт щодо силовика прокуратура направила ще у березні 2016 року / УНІАН

У справі за обвинуваченням співробітників запорізького «Беркуту» у застосуванні сили проти учасників Майдану підготовче засідання суду не може розпочатися з 2016 року.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила адвокат родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська.

«Справа запорізького «Беркуту». Штурм Майдану 11.12.2013 р. Надмірне застосування сили проти протестувальників, в тому числі неповнолітніх. З метою перешкодити мирному зібранню. Цю справу Департамент спецрозслідувань передав до суду ще в 2016 році. Засідання суддя Смик призначає раз на 3-6 місяців. Всі засідання зриваються», - зазначила вона.

Відео дня

Читайте такожСправа Шеремета: суд зобов'язав ДБР відкрити справу на слідчих

«Знайома історія, коли суд або не відправляє повідомлення, або прокуратура роками не може уточнити адресу, або право потерпілого бути присутнім на засіданні перетворюють на його обов'язок. Досі не проведено навіть підготовче засідання», - додала Закревська.

Зокрема, вона зауважила, що вчора мало відбутися засідання у цій справі, яке «зірвав захист», оскільки у нього інше засідання в апеляції. «У цій справі потерпілі вже давно подали скаргу в ЄСПЛ. Скарга вже комунікована уряду, і скоро очікуємо рішення», - наголосила адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 9 березня 2016 року Генеральна прокуратура направила до Печерського районного суду Києва обвинувальний акт за підозрою колишнього командира роти міліції особливого призначення «Беркут» ГУ МВС України в Запорізькій області у вчиненні злочинів під час спроби силового витіснення протестувальників в ніч з 10 на 11 грудня 2013 року на вулиці Інститутській.

Екс-командиру спецпризначенців інкримінували правопорушення, передбачені ч. 4 ст. 41 (виконання наказу або розпорядження), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ч. 4 ст. 41 ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій) Кримінального кодексу України.

Також до відповідальності було притягнуто командира відділення оперативного взводу роти міліції особливого призначення «Беркут» ГУ МВС України в Запорізькій області.

За даними ГПУ, обох колишніх «беркутівців» обвинувачують у виконанні злочинного наказу перешкоджати проведенню зборів, мітингів із застосуванням фізичного насильства, перевищенні службових повноважень, що супроводжувалося насильством, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих; діями, у результаті чого тілесні ушкодження дістали 12 осіб; а також у незаконному переробленні та зберіганні вогнепальної зброї.