Круїзний лайнер Diamond Princess / REUTERS

Усі українці-члени екіпажу круїзного лайнера Diamond Princess, який через виявлення інфікованих новим коронавірусом пасажирів стояв на карантині поблизу Йокогами, зійшли на берег та зараз перебувають на двотижневому карантині в японському медзакладі.

Про це директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев повідомив у коментарі УНІАН.

Читайте такожСупрун про перший випадок коронавірусу в Україні: зберігайте спокій, поширюйте здоровий глузд

Відео дня

"1 березня 2020 року завершився процес висадки на берег членів екіпажу лайнеру Diamond Princess, у яких результати тестів на наявність в організмі коронавірусу виявилися негативними. Зазначені особи проходять двотижневий карантин, після чого, за умови отримання повторних негативних результатів відповідних тестів, вони отримають можливість виїзду за межі Японії", - повідомив Погорельцев.

Він нагадав, що на лайнері залишався 21 громадянин України, оскільки раніше у чотирьох українців було виявлено ознаки інфікування коронавірусом.

Водночас, за словами Погорельцева, станом на сьогодні троє громадян України з цього лайнера, в яких діагностовано наявність вірусу COVID-19, продовжують перебувати в медичних закладах у Токіо.

"Наразі стан наших співвітчизників задовільний", - додав дипломат.

Він нагадав, що 27 лютого була виписана з лікарні 4-та громадянка України, яка вже пройшла необхідний курс лікування, та наразі перебуває в одному з місцевих готелів.

Як повідомляв УНІАН, 4 лютого за наказом МОЗ Японії після виявлення хворого, в якого було діагностовано коронавірусну інфекцію COVID-2019, лайнер Diamond Princess став на двотижневий карантин. Лікарі обстежили пасажирів і членів екіпажу.

На борту судна перебували 3 тис. 700 осіб із 56 країн, зокрема 25 громадян України (усі - члени екіпажу).

Доки лайнер стояв на карантині, заразилися щонайменше 700 осіб. На даний час Японія підтвердила 10 випадків смерті від коронавірусу.

25 лютого в МЗС України повідомили, що переважна більшість українців, які працюють у складі екіпажу Diamond Princess, не бажають повертатися додому.

Станом на 27 лютого чотирьох громадян України з підозрою на інфікування вірусом COVID-19 було госпіталізовано до медичних закладів Токіо. Потім з лікарні виписали українку з Diamond Princess, в якої підозрювали інфікування новим коронавірусом.

1 березня з лайнера евакуювали останню групу людей. Евакуація членів екіпажу, чиї аналізи на коронавірус виявилися негативними, почалася 26 лютого. Людей помістили на двотижневий карантин в державну медустанову у префектурі Сайтама.