Ілюстрація REUTERS

Служба безпеки України ініціює продовження заборони російських соцмереж "Вконтакте" та "Одноклассники" ще на три роки.

Як повідомив прес-центр СБУ, відповідні пропозиції вніс на розгляд РНБО голова спецслужби Іван Баканов.

За даними фахівців СБУ, за період дії санкцій українських користувачів у цих соцмережах поменшало втричі. Це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб, переконують в СБУ.

Відео дня

"Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому", - пояснив Баканов.

Читайте такожСтало відомо, чи будуть розблоковані "ВКонтакте" і "Одноклассники" в Україні

У СБУ додають, що за 2017-2020 роки зафіксували тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах соцмереж РФ. Крім того, з початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах. Правові кваліфікації в них - посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп.

"Також кіберфахівці Служби відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, наближенням Великодня і травневих свят. За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж", - йдеться у повідомленні.