Почаївська лавра продовжує бути відкритою для відвідувачів / фото pochaev.org.ua

На Тернопільщині у двох хористів Почаївської лаври виявили коронавірус.

Як передає кореспондент УНІАН, про це учора під час засідання обласної комісії з техногенної безпеки при Тернопільській облдержадміністрації повідомила головний санітарний лікар області Оксана Чайчук.

За її даними, коронавірус діагностували у священника та його дружини, які співають в хорі лаври. Інфікована дружина отця працює в бухгалтерії Шумської районної лікарні. Згодом під час тестування контактних осіб коронавірус виявили в головного лікаря Шумської райлікарні.

Відео дня

Під час засідання комісії Чайчук поскаржилася, що станом на вчора списку хористів у лаврі так і не надали, що ускладнює роботу з виявлення та тестування контактних осіб.

Як повідомив кореспонденту УНІАН начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол, для з’ясування обставин він вчора особисто виїжджав до лаври разом з начальником управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей ТОДА Ігорем Кульчицьким.

«Керівник хору сказав, що може надати склад учасників, але лише за благословення настоятеля. Я поговорив телефоном з настоятелем. Пообіцяли сьогодні цей список надати до 15:00, наразі ще не надали. Настоятель запевнив, що монахи не контактували з хористами і симптоматики коронавірусу ні у кого з них не спостерігається», – розповів Богомол.

Попри це монахам запропонували пройти тестування на Covid-19.

«Настоятель відповів, що розглянуть цю пропозицію вже після свят, якщо буде доцільність і побачать у когось симптоми», – зазначив Богомол.

За його словами, Почаївська лавра відкрита для відвідувачів, зокрема, центральний вхід та так званий «чорний».

«Ми обійшли комплекс, зустріли лише 15 відвідувачів, всі були в масках. Домовилися з настоятелем, що вони проведуть додаткову дезінфекцію», – додав начальник обласного управління поліції.

За його даними, харчевня лаври закрита для вірян і обслуговує лише монахів, закрили також гуртожитки, в яких раніше могли поселитися приїжджі.

Богомол додав, що оскільки богослужіння в Почаївській лаврі і надалі проводитимуть, у великодній період на в’їздах до міста поліція встановить цілодобові пости з метою недопуску іногороднього транспорту. Пости працюватимуть з 7:00 18 квітня і як мінімум до вечора 20 квітня.