Світовий банк вважає, що підвищення цін на основні продовольчі товари, зокрема, рис, має довгостроковий характер.

Про це сьогодні заявив журналістам управляючий директор Світового банку Хуан Хосе ДАБУБ, передає Reuters.

"Швидкість, з якою відбулося збільшення цін на продукти, лякає", - заявив Х.ДАБУБ, додавши, що "це займе не тижні, не декілька місяців, а може тривати два або три роки".

Відео дня

Разом з тим, керівництво СБ упевнене, що світові продовольчі ринки здатні "функціонувати самостійно" і не потребують коригування ззовні.

"Краще мати недосконалий ринок, ніж мати досконалого бюрократа, який вирішує за інших, - сказав управляючий директор СБ. - Ключовим елементом у довгостроковому рішенні стане збільшення глобального виробництва продуктів харчування".

Як повідомляв УНІАН, 8 травня президент Світового банку Роберт ЗЕЛЛІК заявив, що світова продовольча криза триватиме до 2015 р. На його думку, до цього терміну ціни на зерно залишаться високими.

У зв`язку з цим Р.ЗЕЛЛІК закликав країни змінити політику в галузі АПК з метою гарантувати постачання населенню основних злакових культур. Перш за все, за словами президента СБ, це відноситься до біопалива, яке слід виробляти не із зерна, а з целюлози.

Нагадаємо, наприкінці квітня ціни на пшеницю на світовому ринку впали до мінімального за останні 6 місяців рівня, після того, як Україна, один із найбільших світових експортерів зерна, збільшила розмір квот на експорт (Кабмін постановою від 23 квітня №418 збільшив квоти на експорт пшениці з 200 тис. тонн до 1,2 млн. тонн, ячменю - з 400 тис. тонн до 900 тис. тонн).

Зниженню цін сприяли також прогнози про майбутній хороший урожай зерна в Західній Європі, Канаді, Причорномор`ї.

Аналітики сподіваються, що рішення України викличе пом`якшення обмежень на експорт, введених іншими країнами: Росією, Аргентиною, Казахстаном.

Але ситуація має й інший бік «медалі». Як повідомили УНІАН у Представництві Світового банку в Україні, «сьогодні СБ наполегливо просить Україну про подальше виконання заходів щодо негайної реалізації оголошеного нею рішення щодо відміни обмежень на експорт зерна».

Як говориться в повідомленні, “Світовий банк привітав оголошене 23 квітня Україною рішення про відміну всіх обмежень на експорт зерна з негайним введенням цього рішення в дію”, – заявив 7 травня Пол БЕРМІНГЕМ, директор Світового банку у справах України, Білорусі і Молдови. “Тепер ми усвідомили, що новий режим експорту зерна означає, швидше, систему збільшення квот і ліцензій, ніж повну відмову від них», - зазначив П.БЕРМІНГЕМ.