Олександр ШЛАПАК
Перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр ШЛАПАК переконаний, що до кінця року курс гривні до долара повернеться до показника, близького до 5 грн. за 1 дол. США, і радить не поспішати позбуватися доларових заощаджень.

Про це він заявив УНІАН, коментуючи ситуацію на валютному ринку України, наголосивши, що висловлює свою особисту думку, оскільки ще не розмовляв на цю тему з Президентом Віктором ЮЩЕНКОМ.

«Я не сумніваюся, що повернеться колишній курс. Це буде трохи пізніше, але до кінця року, думаю, він повернеться, я ані секунди не сумніваюся в цьому. Я не радив би позбуватися долара, оскільки ситуація до кінця року досить суттєво зміниться», - заявив О.ШЛАПАК і висловив сподівання, що сьогодні на Раді Національного банку України це питання буде обговорено.

Відео дня

О.ШЛАПАК зазначив, що зміну курсу вважає неправильним кроком. «Моя особиста думка, що це неправильний шлях. Сьогодні боротися з інфляцією через охолоджування економіки буде помилкою. У нас немає перегріву економіки, а є брак внутрішньої пропозиції… Треба було підтримувати валютний коридор, який було обіцяно в Основних принципах грошово-кредитної системи, прийнятих торік. Треба було скуповувати надлишки валюти й тим самим забезпечити валютний канал надходження гривні в економіку. Ми б тоді мали більш прогнозовану ситуацію, я маю на увазі «курсовий якір», до якого країна вже звикла», - заявив О.ШЛАПАК.

Він зазначив, що теоретично ревальвація гривні може призвести до позитивних результатів. Але висловив сумнів, що це справді відбудеться. «Я не дуже в це вірю, оскільки не впевнений, що імпортери, зокрема газу, нафти, ядерного палива, знизять ціну на свою продукцію. Впевнений, що вона залишиться такою ж, як і була. До того ж 50% імпорту в нас із ЄС, і він не дешевшає…», - сказав О.ШЛАПАК.

Серед негативних наслідків він назвав погіршення торгового балансу та проблеми, які виникнуть у експортерів. «Ми й так мали б понад 20 млрд. доларів негативного сальдо за товарами та послугами, а так буде ще більшим. Крім того, населення, яке мало доларові вклади, розуміючи певні ризики, все ж таки сподівалося, що держава поводитиметься коректно і дотримуватиметься взятих на себе зобов`язань щодо дотримання валютного коридору. Ці люди фактично «потрапили», - зазначив О.ШЛАПАК.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Національний банк України зміцнив національну валюту, змінивши офіційний курс гривні до долара США з 5,05 до 4,85 гривень за 1 дол.

На сьогодні в Основних принципах грошово-кредитної політики на 2008 рік коридор офіційного курсу гривні встановлено в рамках 4,95-5,25 грн. за 1 дол.

Офіційний курс на рівні 5,05 грн. за долар США було встановлено Нацбанком з 21 квітня 2005 року (тоді гривня одразу зміцнилася на 14 копійок) і не змінювався весь цей час.