Як розповіла пенсіонерка Наталія Павлій в рамках проекту «УНІАН-Підтримка», у 2006 р. вона змушена була оформити пенсію за вислугу років. Обставини склалися так, що вже через 6 днів вона повернулася до роботи викладача. За ці дні пенсійний фонд (ПФ) повинен був нарахувати пенсію, але нарахування були за 2 місяці. За вказівкою інспектора ПФ Павлій в повному обсязі повернула всі нараховані кошти на рахунок ПФ. Більше ніяких виплат вона не отримувала.

В 2012 році Павлій звернулася до ПФ для призначення пенсії за віком. Інспектор ПФ не надала жодних відомостей про майбутнє пенсії. Інспектор запевняла, що розмір пенсії буде набагато більше, коли Павлій напише заяву про переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком. Довірившись, Павлій написала цю заяву. Але пенсія не зросла, а скоротилася майже вдвічі, тому що показник середньої заробітної плати залишився незмінним з моменту оформлення пенсії за вислугу років – стандарт 2006 року.

Всі ці три роки Павлій вимагає справедливості нарахування пенсії за віком з використанням нового стандарту середньої заробітної плати (за 2011р., а не за 2006р.), оскільки на пенсії в 2006 році фактично вона не перебувала і пенсійних виплат не отримувала.

Відео дня

Вона зверталася в різні інстанції – суд, прокуратуру, навіть писала в той час президенту Януковичу, омбудсмену, вже зараз зверталася до міністра соціальної політики Павло Розенко. Але він, за її словами, особисто пенсіонерку не прийняв, а спілкуватися з заступниками, які, по суті, відхрещуються від допомоги скупими офіційними фразами, не захотіла. Відповіді на позови в суд і прокуратуру були різні, але результат один: 40 років важкої праці вчителя нічого не варті, адже її зароблена пенсія нижче за прожитковий мінімум.

У телефонній бесіді Павлій заявила, що продовжить боротися за справедливу пенсію, аж до подачі позову в Європейський суд з прав людини. «Мені соромно за державу, яка залишає жебраками своїх громадян, які працювали на неї десятиліття», - сказала Павлій.


Довідка. Новий проект провідного інформаційного агентства країни – «УНІАН Підтримка» - створений, щоб допомогти українцям у вирішенні будь-яких проблем. Проект не концентрується виключно на питаннях у площині «громадянин-влада», команда агентства готова допомогти і в ситуаціях буденного характеру. Кожен може звернутися в редакцію з проблемою, яка його хвилює, навіть якщо це невдоволення складом Верховної Ради або нетверезим електриком з Жеку, або іншими повсякденними життєвими ситуаціями.