Грабовского могли похитить / facebook.com/novakachovka

У слідства є декілька версій зникнення адвоката російського диверсанта Олександра Александрова Юрія Грабовського.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

При цьому, за його словами, найбільше доказів зібрано щодо інсценування викрадення адвоката.

Відео дня

Читайте такожАдвокат Єрофєєва заявила, що їй та зниклому безвісти захиснику Александрова погрожували

Як розповів Матіос, “5 березня Грабовський у приватних справах виїхав до Одеси, де відпочивав в одному з ресторанів зі своїми недавніми знайомими. Їм він повідомив, що вимушений піти на небажану зустріч. Сказав, що невдовзі повернеться. Після цього він пішов на зустріч і не повернувся. Мобільний телефон його був вимкнений”ю

За словами прокурора, слідство встановило, де було зроблено останнє фото Грабовського, - це квартира, в якій уже проведено обшук.

Як повідомив Матіос, було встановлено та опізнано особу, яка 5 березня зняла всі гроші, що були за лімітом на банківській картці Грабовського. Ця людина та її спільники силою доставили Грабовського до Києва, де забрали з його сейфа на його робочому місці велику суму грошей.

Крім того, Матіос зазначив, що затримано особу, яка за грошову винагороду їздила в Єгипет і публікувала звідти на сторінці Грабовського в соцмережі фото від його імені. “Ця особа виїхала в Єгипет та від імені Грабовського і за вказівками, які йому надавали інші люди, за допомогою мобільного телефона Грабовського завантажувала фотографії і робила дописи від імені Грабовського”, - сказав він.

Також слідство встановило, що саме ця особа зняла гроші з картки Грабовського в Одесі.

Як сказав Матіос, цей підозрюваний за рішенням Печерського райсуду Києва заарештований і дає покази.

Окрім того, він повідомив, що до зникнення Грабовського причетна група людей з досить широкою географією походження. “Ми можемо говорити про заздалегідь сплановану ситуацію, коли Грабовський виїхав в Одесу добровільно, де зник. Віднайдено його громадянський і закордонний паспорти, тому не можна говорити, що він виїхав за кордон. Ми сподіваємось на те, що він живий. Географія осіб, які причетні до його зникнення, є досить широкою. Це Київська область, це Полтавщина, Західна Україна”, - сказав Матіос.

Він повідомив, останнім, хто бачив Грабовського, є помічник його колеги - адвоката Оксани Соколовської, проте ця людина не хоче співпрацювати зі слідством, брати участь у слідчих діях. “Останнім, хто бачив Грабовського і може надати покази, є один з помічників Соколовської, але він ні вчора, ні сьогодні не з'явився на слідчі дії, пославшись на неможливість прибути на них”, - заявив прокурор.

Як повідомляв УНІАН, 16 травня 2015 року сили АТО затримали в зоні бойових дій в Луганській області двох російських диверсантів - капітана Євгена Єрофєєва і сержанта Олександра Александрова. 10 лютого цього року суд продовжив їхній арешт до 9 квітня.

10 березня стало відомо про зникнення Грабовського, який мешкав у готелі в Одесі. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Національна асоціація адвокатів України заявила, що з Грабовським немає жодного зв'язку з 7 березня.

Читайте такожАдвокат одного з ГРУшників міг залишити Україну

На сторінці Грабовського у Facebook 9 березня з'явився запис, в якому він зазначив, що не з власної волі виїхав з України. Однак колеги адвоката заявили, що така поведінка не властива для Грабовського.

20 березня Матіос в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив, що в аеропорту «Одеса» затримано одного з підозрюваних у викраденні Грабовського. За його словами, затриманий – громадянин України - зізнався в тому, що до викрадення Грабовського причетні спецслужби РФ. «Цю операцію спланували колишні українці, а також спецслужби Російської Федерації для створення картинки для Russia Today, саме під час заключної стадії судового розгляду щодо ГРУшников – громадян і військовослужбовців Російської Федерації», – сказав Матіос. Матіос акцентував, що на спецоперацію з викрадення адвоката російська сторона направила «десятки тисяч доларів», в тому числі, на забезпечення зловмисників підробленими документами.