Суд задовольнив скаргу на бездіяльність слідчого / Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, це випливає з ухвали суду, прийнятої минулого тижня.

У ній йдеться, що громадянин Олег Симашко звернувся до слідчого судді із скаргою на бездіяльність уповноважених осіб управління СБУ в Одеській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).

У своїй скарзі він зазначив, що 26 грудня 2016 року звернувся до обласного управління СБУ із заявою про кримінальний злочин, скоєний посадовими і службовими особами Одеської міської ради, КП «Одестранспарксервіс», юридичними особами приватного права, фізичними особами - підприємцями та ін. Злочин класифікується за ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу України.

Відео дня

«Однак всупереч вимогам ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України відомості про скоєне правопорушення до ЄРДР внесено не було. Слідчий УСБУ в Одеській області на судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду скарги сповіщений, причину неявки до суду не вказав», - сказано в документі. У зв'язку з цим скаргу було розглянуто без слідчого.

Розглянувши скаргу та заслухавши думку заявника, суд вирішив її задовольнити.

«Скаргу на бездіяльність слідчого, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, задовольнити. Зобов'язати уповноважених осіб УСБУ в Одеській області внести відомості про злочин, викладені в його заяві», - йдеться в документі. Ухвала оскарженню не підлягає.

Сам Симашко пояснив, що його заява до УСБУ стосується надання міськрадою пільг функціонуючій у місті низці автостоянок. Останні, за його відомостями, належать соратнику Ігоря Маркова (лідер партії «Родіна», який перебуває зараз у РФ) Вадиму Савенку, який воює в складі терористичних формувань проти України.

Як повідомляв УНІАН, 13 грудня 2016 року в прокуратурі Одеської області заявили, що до суду направлено обвинувальний акт стосовно громадянина, підозрюваного в участі в терористичній організації, керівництві терористичною групою та сприянні її діяльності. Йдеться про колишнього депутата Одеської обласної ради Вадима Савенка - бойовика на прізвисько «Сват», який воює на боці сепаратистів у зоні АТО.

Раніше Одеська обласна організація ВО «Свобода» заявила про надання пільг Одеською міськрадою на ведення бізнесу фірмі «Свата».

Повідомлялося, що, згідно з додатком до рішення міськради №5671-VI, прийнятого наприкінці 2015 року, оператор паркування на вулиці Космонавта Комарова, 4а має право на 90% пільги. У «Свободі» заявили, що компанією-оператором стоянки є охоронне агентство «Група Вимпел», засновником якого є Савенко.

31 серпня 2014 року з керованих ракетних установок з району населеного пункту Безіменне було завдано удару по Маріупольському загону морської охорони в складі катерів «Гриф» і «Калкан», які патрулювали на відстані 3 милі від берега. На катері «Гриф» виникла пожежа, після чого він затонув. 8 моряків було врятовано, 7 з них отримали поранення і опіки, двоє людей зникли безвісти.

На початку вересня 2014 року тодішній голова Одеської обласної ради Олексій Гончаренко заявив, що за обстріл катерів в Азовському морі відповідальність на себе взяв Савенко.