zt-rada.gov.ua

У Житомирі сьогодні вшановують письменника, поета, журналіста, мистецтвознавеця та перекладача Валентина Грабовського, повідомляє прес-служба Житомирської міської ради

Як зазначається у повідомленні, сьогодні, 10 липня, виповнюється 80 років від дня народження Валентина Грабовського. Письменник, поет, журналіст, мистецтвознавець та перекладач народився у 1937 році на Харківщині, але виріс та все своє життя прожив у Житомирській області.

Валентин Грабовський написав півтора десятка книг — віршів, перекладів, мистецтвознавчих розвідок. Перші твори вийшли друком в кінці 60-х років, це поетичні збірки «Ключі» та «Наснилась матері вишня». Далі були збірки віршів «Над Тетеревом», «Грім-дерево», «Лісові цимбали», «Передчуття», «На цьому березі». В 90-х та на початку нового століття автор пише історичні поезії «Володимир», «Свідчить попіл» та «Гайдамацька мати».

Відео дня

Читайте такожУ Житомирському гідропарку тисячі містян відзначили свято Івана Купала

"Одним із найбільших здобутків письменника стала його перекладацька робота. З його легкої руки українською мовою «заговорили»  Адам Міцкевич, Олександр Пушкін, Густав Олізар, Максим Танк та інші. Ці переклади автор зібрав у книзі «Розмова з каменем» (2005), де Валентин Болеславович, вірний своєму стилю, доносить до читача дух оригіналу, прокладаючи мости — від епохи до епохи, наближаючи минуле із сьогоденням",- сказано у повідомленні прес-служби міськради.

У Житомирі  Грабовському встановлено дві пам’ятні дошки. У 2006 році польським науковим товариством встановлено пам'ятну дошку на будинку по вулиці Великій Бердичівській, в якому жив поет, а у 2011 році, на будівлі, де знаходиться редакція газети «Житомирщина», де він працював більше двадцяти років. На цій  дошці знаходиться портрет Валентина Грабовського та надпис: «У цьому будинку в редакції газети «Радянська Житомирщина» працював з 1974 по 1985 рік видатний український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч Валентин Болеславович Грабовський».

Протягом дня житомиряни покладатимуть квіти до меморіальних  дошок Грабовському  на знак пошани та поваги.