Уряд розглядає можливість закупівлі дієвих препаратів на випадок виникнення другої та третьої хвилі зростання захворюваності на грип та ГРВІ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказала прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО під час наради у Вінниці.

«Зараз ми якраз відпрацьовуємо, де закуповувати, які препарати закуповувати на випадок другої, третьої хвилі захворювань», - повідомила вона під час виступу головного інфекціоніста Вінницької області Лариси МОРОЗ.

Відео дня

Л.МОРОЗ розповіла, що урядом США зараз фінансуються дослідження з нового противірусного препарату “Терамівір”. «Цей препарат у кілька разів ефективніший, ніж «озельтамівір» («таміфлю»). «Терамівір» має менше побічних ефектів і показує свою ефективність відносно нових штаммів вірусу грипу», - додала вона.

На запитання Ю.ТИМОШЕНКО стосовно прогнозів ВООЗ щодо кількості летальних випадків в Україні від «свинячого» грипу головний інфекціоніст Вінницької області сказала: «Я думаю, що вони просто не оцінюють те, які в нас застосовані організаційні заходи й самовідданість лікарів, яка має більш високу виразність, ніж у європейських країнах».

Крім того, під час наради Ю.ТИМОШЕНКО повідомила, що друга хвиля захворювань на грип прогнозується на січень наступного року і третя – на початку березня. «До цього періоду я пропоную зробити нескорочуваний запас медикаментів, які мусять бути у лікарнях на другу хвилю, якщо її не буде – добре, термін зберігання ліків до 2017 року», - сказала вона.

Прем’єр-міністр України також наголосила на необхідності зберігання в держрезерві не марлі, а вже готових пов’язок, яких слід нашити до початку наступних хвиль грипу.