Міністерство внутрішніх справ підготувало для членів виборчих комісій звернення щодо недопущення ними фальсифікацій на виборах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції у Тернополі повідомив міністр внутрішніх справ України Юрій ЛУЦЕНКО.

«Ми розсилаємо це звернення діючим членам виборчих комісій, щоб вони чітко знали свою відповідальність, а також замислились, чи варто брати гріх на душу за гроші, які платять організатори фальсифікацій», – сказав Ю.ЛУЦЕНКО.

Відео дня

За його словами, у зверненні перераховано статті Кримінального кодексу щодо фальсифікації виборів і вказано, яка відповідальність чекає за скоєння такого порушення. Також описано випадки порушення кримінальних справ після виборів 2004 і 2006 років щодо працівників дільничних виборчих комісій.

Цього року, зауважив Ю.ЛУЦЕНКО, надійшов «серйозний сигнал» після позачергових виборів до Тернопільської обласної ради. «Коли було піднято документацію в обраних дільницях, міліція виявила кілька сотень сфальсифікованих підписів громадян, які не брали участі у виборах. Порушено три кримінальні справи, вони передані у прокуратуру. Правда, по одній із них, як мені відомо, секретар комісії була притягнута до адміністративної відповідальності», – повідомив міністр.

Разом з тим, він застеріг членів ДВК від будь-яких зловживань. «Бо ті, хто підкуповують, потім сховаються у тінь. Як показує досвід, вони потім так і не здані правосуддю, а покарання несуть ті стрілочники, які взяли всю провину на себе. І родичам членів виборчих комісій радив би нагадати, що вони їх хочуть бачити здоровими вдома, а не носити їм потім передачі», – наголосив Ю.ЛУЦЕНКО.