Банкіри Донецької області говорять про тенденцію одужання банківської системи. Але водночас вони не очікують, що вже нинішній рік принесе значні полегшення для кредитно-фінансових закладів.

Негативні явища, які вже півтора року відбуваються в Україні та світі, в будь-якому разі, звичайно, впливатимуть на діяльність українських банків і цього року. З такою оцінкою в інтерв’ю «Німецькій хвилі» виступив голова Донецького банківського союзу Павло Климец. Серед складнощів він насамперед виділив проблеми з поверненням кредитів та високі кредитно-депозитні ставки. Експерт звернув увагу й на те, що цей бізнес є одним з найбільш ризикованих, про що свідчить кількість закладів, які не змогли подолати проблеми. За статистичними даними, за рік у Донецькій області закрили 11 філіалів та майже 100 відділень банків.

Банки в майбутньому повинні дуже акуратно й зважено видавати валютні кредити, наголошує Климец. Він ще раз нагадав, що бездумна роздача населенню кредитів у валюті стала однією з причин банківської кризи в Україні. Однак сьогодні вже можна казати про певні позитивні тенденції в банківській сфері. «Ситуація змінюватиметься на краще. Однак зараз на початку року ще важко казати, наскільки швидко це відбуватиметься», - сказав голова Донецького банківського союзу.

Відео дня

Серед очікуваних позитивних змін він прогнозує зростання цього року обсягів вкладів та відповідно кредитування населення, не виключається  й процес поступового зниження процентів кредитування. Хоча, як зауважив Климец, така тенденція ще досить слабка.