Українські та білоруські екологи стверджують, що будівництво АЕС у Білорусі негативно вплине на довкілля України.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Національного екологічного центру України з нагоди громадських слухань, що відбулися сьогодні в Києві з приводу планів будівництва АЕС.

Як зазначається у повідомленні, перед слуханнями представники громадських організацій України та Білорусі представили вагомі аргументи проти цього проекту. Зокрема, екологи зазначають, що Громадська екологічна експертиза, яка була проведена у Білорусі, дала негативний висновок стосовно даного проекту.

Відео дня

Так, секретар Громадської екологічної експертизи Тетяна НОВІКОВА (Білорусь) наголосила, що оцінка впливу на навколишнє середовище при підготовці проекту будівництва станції "зроблена некоректно, необ’єктивно та є відтворенням рекламних матеріалів Росатома".

За її словами, для спорудження пропонується російський проект «АЕС-2006» з реактором ВВЕР-1200. "Така АЕС ніде й ніколи не була споруджена та, відповідно, випробувана на практиці. Тому немає жодних підстав вважати цю технологію безпечною", - сказала Т.НОВІКОВА.

У свою чергу, фізик-ядерщик, експерт громадської екологічної експертизи Білоруської АЕС Андрей ОЖАРОВСЬКИЙ наголосив, що білорусам та українцям "пропонують стати такими собі піддослідними особами з випробування проекту Росатома, а можлива аварія реально може зачепити територію України".

“За будь-яких обставин більшу частину радіоактивних відходів Білорусь буде змушена захоронювати на своїй території. А це дорого і вкрай небезпечно. Але навіть і найнебезпечнішу частину відходів – відпрацьоване ядерне паливо – скоріше за все доведеться залишати в Білорусі, оскільки у Росії своїх відходів нікуди подіти. АЕС навіть при нормальній роботі постійно викидає значну кількість радіоактивних матеріалів в атмосферу, на поверхню землі та в грунтові води. Всі ці матеріли можуть досягнути території України”, - сказав професор, доктор технічних наук Георгій ЛЄПІН (Білорусь).

На думку заступника голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни ТИМОЧКО, "атомна енергетика не має перспектив ні в Білорусі, ні в України, ніде в світі".

Разом із цим, у Міністерстві екології та охорони навколишнього середовища України зазначили, що свої висновки з приводу обговорення проекту будівництва АЕС у Білорусі нададуть пізніше.

Як повідомляв УНІАН, Президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО 12 листопада 2007 року підписав указ «Про деякі заходи з будівництва атомної електростанції» (№ 565 від 12 листопада 2007 року), який передбачає створення організаційних структур для супроводу проекту з будівництва атомної електростанції на території Білорусі.

Білорусь планує побудувати АЕС за 55 км від Вільнюса на Островецькому майданчику (Гродненська область).