5-6 червня у “Парку Київська Русь” під Києвом відбудеться свято народних традицій та обрядів День Ярила.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив автор проекту “Парк Київська Русь”, президент благодійної організації “Слов’янський фонд” Володимир ЯНЧЕНКО.

Він нагадав, що ІІІ Міжнародний фестиваль “Парк Київська Русь” розпочався наприкінці квітня, а закінчиться в середині жовтня цього року. Таким чином, за словами В.ЯНЧЕНКА, “Парк Київська Русь” претендує на потрапляння до Книги рекордів Гіннеса як найдовший фестиваль.

Відео дня

Автор проекту зазначив, що метою проведення фестивалю є популяризація давніх народних традицій та обрядів, демонстрація різноманітності та багатства нашої культури. В.ЯНЧЕНКО сказав, що однією із таких традицій є святкування Дня Ярила, який у слов’янській міфології є богом Сонця і родючості.

“Під час свята ми зануримось у старообрядні традиції наших пращурів, які донині живуть в нас. Ми намагаємося відстежити зв’язок між поколіннями, між минулим та сучасним. Вже пройшов фестиваль «Київська Русь XIII століття», попереду – фестивалі «Билини стародавнього Києва» IX-XI століть, Битва XV століття. Ми хочемо продемонструвати, наскільки різноманітна та багата наша культура. Саме тому виникла ідея відтворити давні народні обряди», - сказав В.ЯНЧЕНКО.

Також організатори повідомили, що у програмі свята будуть театралізована постановка “Народження Ярила”, стрибки через вогнище, танок “Зустріч Зими з Весною”, виступи школи бойових мистецтв “Великий степ”, хороводи з гостями свята.

У «Парку Київська Русь» обіцяють, що свято буде особливо насичене танцями та співом. “Родзинкою” фестивалю будуть виступи співачки Мечислави ГОЙ. Вона запевняє, що володіє даром живоспіву, який має цілющі властивості і позитивно впливає на тіло і душу усіх слухачів. Своїм незвичним вокалом співачка супроводжуватиме найяскравіші обряди свята.

Як повідомляв УНІАН, «Парк Київська Русь» є центром культури та історії, який створюється в селі Копачів Обухівського району Київської області. Головна мета – відтворення в масштабі 1:1 Дитинця Києва V-XIII ст. з максимальною історичною достовірністю і атмосферою Київської Русі. Загальна площа парку – 50 га. Територія Дитинця – 10 га.

Дістатися до «Парку Київська Русь» з Києва можна за 45 хвилин. У вихідні дні з 9.00 у напрямі «Парку Київська Русь» курсують автобуси від станції метро «Видубичи» (зупинка біля «Фуршету»). Інтервал руху - 30 хвилин. Ціна проїзду - 20 грн. Вартість квитка у фестивальний день - 60 грн., для пенсіонерів, студентів та дітей - 40 грн., для дітей до 7 років - безкоштовно.