За його словами, він провів три зустрічі із російським керівництвом, на яких обговорювались питання нормалізації двосторонніх відносин. Зокрема, під час одного такого візиту сторонам вдалось "дуже наблизилися до того, чого б хотіли з двох сторін", повідомляє ТСН.

Проте, як додав Янукович, рішення так і не ухвалили. "Щоб ухвалити рішення, треба було відповісти на одне питання: чи ми готові розглянути в повному обсязі договір про стратегічне партнерство. Коли почали поступати питання про те, чи погоджували ми (Україна) з РФ підписання угоди про асоціацію з ЄС, наша відповідь була така: "Ми не погоджували". А чи відповідає це нашим стратегічним двостороннім відносинам? А чи хочемо ми зберегти стратегічні партнерські відносини, бо це 30% українського товарообігу? Звичайно, що ми хочемо і вони хочуть. Тоді нам треба трохи повернутися назад. Подивитися договір про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Далі подивитися, що нам невигідно. І кожну позицію ми повинні проаналізувати", - заявив президент.

Янукович також зазначив, що українські експерти прийшли до такого висновку, що зважаючи на велику швидкість під час підготування угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС, були допущені деякі помилки. Відтак, українська влада має намір до них повернутися.

"Аналогічні вимоги були і з Європейського Союзу. Якщо Україна веде якісь переговори з РФ щодо зони вільної торгівлі, ці дії повинні з нами узгоджуватися. Тут виникло питання: для того, щоб ми могли відрегулювати ці питання, треба сісти у форматі трьох учасників і розглянути ці питання. Вони не можуть бути розглянуті вже після підписання угоди", - підсумував Віктор Янукович.