У перших числах грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав Указ про введення в дію рішення РНБО, яке стосується, зокрема, заборони діяльності релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу у РФ. Відтак, Кабмін має у наступні два місяці підготувати та внести на розгляд парламенту законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу у РФ релігійних організацій. Проте якщо уважно поглянути на точне формулювання рішення РНБО, в ньому не йдеться про "унеможливлення діяльності УПЦ МП" Хоч і зрозуміло, що найбільше питань буде саме до них.

Варто зазначити, що законодавцям доведеться чітко виписати в майбутньому законі, що ж саме мається на увазі під терміном "унеможливити діяльність".

Заборонити діяльність РПЦ в Україні не вийде

Заборонити? Це дуже цікавий юридичний термін. В рішенні РНБО чітко вказано, що закон має відповідати нормам "міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України у зв’язку зі вступом до Ради Європи". Виходячи із цих норм, слід розуміти: заборонити діяльність РПЦ в Україні у тому сенсі, що вони повністю втратять можливість перебувати в нашій країні та проводити богослужіння, не вийде.

Україна є правовою державою. І сьогодні чинне законодавство не містить чіткого та робочого інструменту для заборони тієї чи іншої релігійної організації. Є тільки можливість зняття церкви з державної реєстрації. Але це не означає, що ця організація не може надалі проводити свою релігійну діяльність.

Ба більше, згідно з чинним законодавством, релігійна організація взагалі може не мати статусу юридичної особи. Тобто вона може лише повідомляти державі, що веде свою діяльність в Україні.

Влада змінює свою політику щодо церков

Втім, наразі головне – сам факт такого рішення РНБО. Якщо абстрагуватись від змісту документа, то рішення – чіткий сигнал суспільству про те, що влада змінює свою політику щодо церков, які мають керівний центр на території РФ. Тобто це дуже вагомий та дуже серйозний посил.

З 1 грудня 2022 року ми чітко розуміємо, що протекторат влади не діє для УПЦ МП.

Та, на жаль, втягнувшись в епопею з новим законом, втрачаємо, мінімум, півроку. Хоча українцям геть не важливо, яким законом буде заборонено діяльність РПЦ в Україні, головне — результат. 

Затягування часу наразі потрібно лише Московському патріархату. Це дасть змогу релігійним організаціям змінити вихідні умови. Наприклад, Старообрядницька церква також мала вносити зміни до статутів, оскільки має керівний центр у Російській Федерації. Нещодавно вони змінили свою назву, розірвавши відносини з московським центром. Таким чином, сьогодні вони продовжують існувати в Україні в тій же структурі та з тими ж самим людьми. Але ми вже не можемо мати до них юридичних питань… 

Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручено забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом. Проте зовсім не факт, що Держслужба з етнополітики зможе дійти до цього висновку. Адже з вересня 2022 року керівник установи апелює до того, що від 27 травня немає ніякого зв'язку між УПЦ та Московським Патріархатом. Якщо буде визнано інше, це буде означати лобізм цієї церкви. Якщо визнати те саме, виявиться, що рішення РНБО немає стосунку до УПЦ МП…

До того ж мова йде тільки про один статут "про управління", який є частиною внутрішніх документів церкви та навіть не реєструється в держорганах. 

Втім, щодо унормування ситуації з УПЦ МП, законодавча база в Україні для цього все ж є. Причому давно. Її просто потрібно було виконувати.

Укладені між державними установами та церквами договори можна розірвати вже зараз, не приймаючи нового закону. В держави є можливість це зробити, адже релігійні організації не виконали чинний закон про внесення змін до статутів.

В Україні достатньо можливостей обмежити діяльність УПЦ МП

Тобто, якщо вищеназваний закон не приймуть, то в Україні достатньо інших можливостей обмежити діяльність УПЦ МП. Які це можуть бути заходи, окрім розірвання договорів та виконання закону про внесення змін до статутів? Мова хоча б про те, що релігійні організації УПЦ МП в Україні повинні бути врешті деполітизовані, а також позбавлені своїх парамілітарних (воєнізованих) структур.

Олександр Саган, релігієзнавець