Політика країн ЄС все більше націлена на працевлаштування своїх громадян, що підвищує ризик бути ошуканими для українських заробітчан-нелегалів.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу".

Експерти попереджають, що навіть працюючи за кордоном офіційно, громадяни України стикаються з соціальним супротивом, адже політика розвинених держав націлена на працевлаштування своїх громадян. Тож українці ризикують втратити соціальні гарантії у своїй країні, проте не отримати бажане в країнах ЄС.

Зокрема, про ще один неприємний випадок, що трапився з українськими заробітчанами за кордоном, розповів блогер Олександр Матвєєв. Роботодавець просто відмовився оплачувати оговорену суму, замість цього залякуючи українців депортацією з країни. Опинившись у пастці, люди звернулись до Матвєєва, але він з власного досвіду констатував – навіть попри те, що це відома в Польщі компанія, замість заробітку українців можуть ще й оштрафувати за нелегальну роботу.

"Їм роботодавець не виплачує всіх коштів. Тобто заробили вони одну суму, їм виплатили 30% з загальної суми, а решту роботодавець не хоче платити, а змушує працювати далі, відповідно далі накопичуючи борг із зарплати. В Польщі, якщо страж гранична робить перевірку і виявляється, що люди працюють нелегально, то у них заборона в’їзду в Шенгенську зону мінімум на пів року", – пояснив Матвєєв.

Водночас фахівці відзначають, що в Україні вже з'являється бізнес, націлений на вертикальне зростання співробітників усередині компанії, тож є сенс триматися за своє робоче місце на Батьківщині, а не шукати сумнівне щастя за кордоном.