Фонд Ріната Ахметова провів лекцію про сучасну методологію оцінки впливу благодійної допомоги

Фонд Ріната Ахметова провів онлайн-лекцію для студентів Києво-Могилянської академії «Оцінка соціального впливу благодійної допомоги». Фонд поділився досвідом практичного застосування унікальної для благодійного сектора методології дослідження соціальної цінності. Навчання провели член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Олена Литвинова та незалежний експерт-консультант, засновник і партнер Envoy Partnership (Великобританія) Олівер Кемптон.

Методологія соціальної цінності затверджена Світовим банком і використовується провідними компаніями, організаціями та урядами різних країн для оцінки соціального внеску державних політичних чи соціальних ініціатив. Фонд Ріната Ахметова спільно з британськими експертами провели оцінку соціального впливу найбільш масштабного проєкту, реалізованого Фондом для жителів Донбасу «Продуктова допомога населенню».

Результати дослідження компанією Envoy Partnership показали, що завдяки проєкту допомогу отримали дві третини потерпілих від збройного конфлікту на сході України, а за 6 років роботи створено соціальну цінність на більш ніж $1 млрд. Для кожного окремого одержувача допомоги створено соціальну цінність на більш ніж $1100, що становить майже дві річні пенсії в Україні.

Відео дня

«Зазвичай оцінюють кількість допомоги, тоді як ми оцінюємо її вплив на життя людей, на їхню продовольчу безпеку та емоційне благополуччя, кількість людей, яким ця допомога принесла реальну користь. Щоб оцінити соціальну цінність допомоги Фонду для сходу України, ми визначили кількість тих, хто не зміг би прогодувати себе і сім'ю без продуктових наборів Фонду Ріната Ахметова», – пояснив партнер і співзасновник Envoy Partnership Олівер Кемптон.

На етапі тестування та опитувань про вплив проєкту «Продуктова допомога населенню» у дослідженні взяли участь 1650 благоотримувачів і волонтерів. 72% респондентів відзначили, що не змогли б себе прогодувати без продовольчої допомоги, 96% – що відчували турботу про них і що вони не забуті, 94% – відчували себе більш значущими і менш ізольованими завдяки підтримці Фонду. 

Фонд Ріната Ахметова провів лекцію про сучасну методологію оцінки впливу благодійної допомоги

«Результат програми у кількісному відображенні: коли ми починали дослідження, у нас був 1 млн прямих благоотримувачів, Олівер Кемптон підтвердив у дослідженні, що бенефіціарів (людей, які отримали допомогу) в результаті виявилося 3,5 млн. Кожен, хто отримав допомогу, ділився зі своєю сім'єю, дітьми, родичами», – сказала член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Олена Литвинова.

За підсумками онлайн-лекції Олена Литвинова зазначила, Фонд буде використовувати таку методологію оцінки і в інших ініціативах. А це означає – приступати що основний принцип, який показало дослідження за Impact Study, до реалізації проєктів тільки тоді, коли існує чітке розуміння масштабів соціального впливу.  

З коротким та повним звітом можна ознайомитися за посиланням.

Фонд Ріната Ахметова провів лекцію про сучасну методологію оцінки впливу благодійної допомоги