Тарасюк не проходив спецперевірку Мін'юсту перед призначенням / фото УНІАН

Попри набрання чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" від 20.09.2023 No 3384-IX, яким відновлено проведення спеціальних перевірок наявності корпоративних у посадовців перед призначенням, Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк такої перевірки не пройшов і досі. Про це повідомили в Мін’юсті у відповідь на запит про доступ до публічної інформації, інформує Комерсант український.

"Міністерством юстиції України розглянуто запит на отримання публічної інформації (…) щодо надання відомостей про проходження спеціальної перевірки перед призначенням Тарасюка Валерія Володимировича на посаду голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, та в межах компетенції повідомляється, що у період з 12.10.2023 (з дати набрання чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" від 20.09.2023 No 3384-IX, яким відновлено проведення спеціальних перевірок) по 10.04.2024 запити від органів державної влади на проведення спеціальної перевірки наявності корпоративних прав у вищевказаної фізичної особи до Мін’юсту не надходили", - повідомили в Мін’юсті.

Це вже вдруге, коли Валерій Тарасюк уникає такої перевірки, адже у 2019 році, як інформувало РБК, посадовець теж її не проходив. 

Відео дня

Водночас за даними порталу YouControl: очільник НКРЕКП має частку у статутному капіталі приватної компанії "КОМПАНІЯ "МЕТАЛ ІНВЕСТ", яка до слова, ще й веде бізнес на енергетичних об’єктах України. Зокрема, вказана ТОВ у 2023 році, як йдеться на порталі "Прозорро", освоїла два підряди "Укренерго" загальною вартістю понад 14 млн грн.

На цей час Валерій Тарасюк був Членом НКРЕКП.

Раніше стало відомо про те, що ДБР відкрило справу стосовно незаконного виїзду Голови НКРЕКП Тарасюка за кордон влітку 2023 року. За попередніми даними, під виглядом службового відрядження посадовець міг відпочивати в Греції.

Як інформував УНІАН, за даними правоохоронців, Голова НКРЕКП Тарасюк повертає схему збагачення газових компаній Фірташа, якими займається СБУ.