На кордоні з Білоруссю іноземці-паломники залишили територію поряд лінії кордону України, де вони перебували з початку тижня.

Читайте такожЗеленський привітав єврейську громаду зі святом Рош га-Шана

Як йдеться у повідомленні на сайті Державної прикордонної служби, про це повідомив голова ДПСУ Сергій Дейнеко перебуваючи безпосередньо на кордоні з Білоруссю навпроти пункту пропуску «Нові Яриловичі» в Чернігівській області.

Відео дня

«Поступове зменшення іноземців на цьому напрямку ми почали фіксуватися зранку. Їх кількість поряд з нашим кордоном протягом дня стрімко зменшувалася. Також спостерігалося постійне поступове їх повернення на територію Республіки Білорусь», - сказав Дейнеко.

Він зазначив, що іноземні громадяни, які планували потрапити в Україну з метою паломництва на цьому напрямку, почали прибувати до кордону України ще з 14 вересня. Загалом їх тут знаходилося ще до вчора більше 1 тисячі осіб. Ще одну групу іноземців на кордоні з Білоруссю фіксували навпроти пункту пропуску «Дольськ», що на Волині, однак після роз’яснень щодо обмеження в’їзду - за кілька годин вони повернулися зворотно.

«Ми щоденно доводили іноземцям, що з метою недопущення поширення коронавірусної інфекції за рішенням уряду в’їзд іноземцям в Україну заборонений. І вони чітко знали про це ще до того, як почали їхати до нас. На жаль, вони не дослухалися до закликів України утриматися цьогоріч від поїздки. Нам прикро, що довірившись незрозумілим обіцянкам, до яких у розмовах апелювали паломники, вони створили собі ілюзію можливості в’їзду в Україну», - зазначив Дейнеко.

На цю мить всі іноземці-паломники залишили територію поряд лінії кордону України.

Паломництво хасидів в умовах пандемії

  • Влітку МЗС Ізраїлю закликав українську владу вжити заходів для недопущення масових зібрань людей в Умані, щоб не сприяти поширенню коронавірусу.
  • 18 серпня уряди України та Ізраїлю в спільній заяві закликали хасидів через загрозливу епідемічну ситуацію утриматися від поїздки до Умані, яку вони відвідують щорічно з нагоди іудейського нового року - Рош га-Шана.
  • 27 серпня Кабмін встановив заборону на в'їзд іноземців з 00:00 29 серпня до 00:00 28 вересня.
  • 15 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив уряду домовитися з Україною про надання зеленого коридору для євреїв-хасидів, які не можуть з Білорусі потрапити в Умань.
  • 16 вересня в Офісі президента України закликали владу Білорусі не поширювати неправдивих обнадійливих заяв для хасидів, які можуть створити у них відчуття, що кордон України може бути відкрито для іноземців.
  • В Офісі президента зазначили, що кожна держава під час пандемії повинна проводити прозору і відповідальну політику, спрямовану на зупинку поширення COVID-19, і утриматися від провокування негативних варіантів розвитку епідемічної ситуації в сусідніх країнах.
  • 16 вересня Кабінет міністрів прийняв рішення про закриття пункту пропуску «Нові Яриловичі».
  • За інформацією ДПСУ, станом на ранок 17 вересня на напрямку пункту пропуску «Нові Яриловичі» залишалися більш як 1 тисяча хасидів, які пройшли процедури прикордонного контролю на виході з Білорусі та перебувають поблизу лінії державного кордону, плануючи перетнути її, попри обмеження.

*** У 2019 році на святкування 5780-го юдейського Нового року (Рош га-Шана) до Умані прибуло понад 30 тисяч паломників. Цього року святкування починається ввечері 18 вересня і завершується ввечері 20 вересня.