Ігор Палиця / Фото Української правди

Зменшити ціни на основні продукти харчування можна за допомогою посилення державної підтримки українських виробників і запровадження зниженої ставки ПДВ на соціально значущі товари та послуги.

Про це написав лідер партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Ігор Палиця у своєму блозі на сайті «Кореспондент».

За його словами, уряд повинен терміново вжити комплексних та ефективних заходів, які дозволять знизити інфляцію та ціни за допомогою ринкових інструментів.

Відео дня

«Перший шлях – це посилення державної підтримки українських виробників с/г продукції. Зокрема, встановлення жорстких правил імпорту-експорту в інтересах українських виробників.

Крім того, необхідно передбачити у державному бюджеті на 2021 рік цільові кошти для підтримки фермерів і розвитку тваринництва. Щороку в Україні зменшується кількість худоби, відповідно зростають ціни на м'ясо та молоко», – зазначив Ігор Палиця.

Другий шлях, який пропонує партія «ЗА МАЙБУТНЄ», – запровадження зниженої ставки податку на додану вартість у розмірі 7% на соціально значущі товари та послуги.

Ігор Палиця наголосив, що це поширена практика у країнах Європейського Союзу, запроваджена з 2006 року Директивою Ради ЄС про спільну систему ПДВ.

«Наприклад, Польща використовує 2 знижені ставки ПДВ: 5% – на соціально значущі та 8% – на всі інші продукти харчування. В результаті там вони коштують дешевше, ніж в Україні, при зовсім іншому рівні пенсій та зарплат», – заявив Ігор Палиця.  

Нагадаємо, депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт № 1164-ІХ для запровадження зниженої ставки ПДВ у розмірі 7% на основні послуги та продукти харчування. За словами авторів документа, це дозволить зменшити їхню вартість на 10% та зупинити зростання цін.