В Києві витратили "зайві" мільйони на медичні авто / ілюстративне фото УНІАН

На початку червня столичне комунальне підприємство "Київмедспецтранс", яке займається закупівлями автомобілів "швидкої допомоги" для бюджетних медичних установ Києва, оголосило тендер в системі Prozorro на закупівлю 38 спеціалізованих машин різних типів. Але хоча переможець тендеру запропонував ціну, на 50 млн грн нижчу за пропозиції конкурентів, у "Київмедспецтрансі" відмовилися укладати відповідний договір.

Про це йдеться в матеріалі УНН.

Як повідомляється, компанія ТОВ "Автоспецпром" запропонувала замовнику 30 "швидких" типу В та ще 8 автомобілів типу С (так звані "реанімобілі") за 92 мільйона гривень. Іншими пропозиціями були 142 млн грн від ТОВ "Віді Юнікомерс" та 147 млн грн від компанії "Ксенко Авто Продакшн".

Відео дня

Тендер проходив не в форматі відкритих торгів, а на основі ціни пропозиції. За таких умов всі учасники тендеру вважаються кваліфікованими для задоволення вимог організатора аукціону, тобто формування окремого технічного завдання замовником не є обов’язковим і обговорюється лише ціна.

Представники КО "Київмедспецтранс" визнали ТОВ "Автоспецпром" переможцем тендеру і заявили про намір укласти відповідний договір про постачання автомобілів ШМД. Але згодом відмовилися підписувати угоду через нібито невідповідність набору медичного обладнання, запропонованого "Автоспецпромом", медико-технічному завданню, хоча взагалі не передбачалося, що можуть бути оголошені додаткові умови.

Автори матеріалу вказують, що запитаний замовником перелік обладнання відповідає найдорожчій ціновій пропозиції в розмірі 147 млн гривень від "Ксенко Авто Продакшн", з яким київські комунальники уклали нову угоду після скасування аукціону. А це може свідчити про корупційну змову.

"За версією "Київмедспецтрансу", представники "Автоспецпрому" так і не надіслали їм договір у тому вигляді, який можна було б підписати. В разі, якщо переможець тендеру з найкращою ціновою пропозицією не укладає договір із замовником у визначений термін, система обирає наступну найбільш вигідну ціну, а такою була пропозиція на 142 мільйони від іншого виробника, що брав участь у тендері, компанії "Віді Юнікомерс". Натомість аукціон був скасований "Київмедспецтрансом" взагалі, хоча навіть економія в 7 мільйонів гривень – це можливість згодом закупити два додаткових реанімобіля чи три лінійні "швидкі" за ті ж гроші", – зазначається в матеріалі.