Гуманітарний коридор із Маріуполя сьогодні знову не вдалося відкрити / фото ua.depositphotos.com

Найдієвіші домовленості для евакуації маріупольців має забезпечити зустріч генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреша у Москві з президентом РФ Володимиром Путіним.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в ефірі телемарафону повідомила віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук.

За її словами, Росія вкотре не підтвердила режим припинення вогню, через що гуманітарний коридор із Маріуполя сьогодні знову не вдалося відкрити. Завтра це питання порушуватиметься знову.

Відео дня

"Ми вже не просимо, ми вимагаємо від ООН забезпечити режим припинення вогню та відкриття гуманітарного коридору і з "Азовсталі", і з Маріуполя в цілому. На "Азовсталі" зараз 1000 жінок та дітей, ще 500 або більше поранених, майже 50 людей потребують негайної кваліфікованої допомоги. Саме про це має говорити пан Гутерреш, якщо він збирається в Москві говорити про мир. Найголовніше, що може зробити ООН – це відкрити гуманітарний коридор", - зазначила вона.

Верещук підкреслила, що коли мова йде про ООН та Червоний хрест, то ми, в першу чергу, маємо саме вимагати відкриття гуманітарних коридорів, бо "ці організації можуть зробити те, що не можуть зробити інші".

За її словами, єдине, що Гутерреш зараз може зробити, щоб хоч якось виправдати слабкість ООН в очах світової громадськості, - це домовиться про гарантоване припинення вогню та відкриття гуманітарного коридору.

"Якщо не буде забезпечено припинення вогню найближчими днями в Маріуполі, то гріш ціна ООН і гріш ціна таким поїздкам. Можливо це недипломатично, але тисячі людей, які чекають на евакуацію, дають право мені говорити", - зазначила Верещук.

Вона ще раз нагадала, що саме такі організації мають право вимагати від Росії виконання домовленостей, відповідно до Гуманітарного Міжнародного права.

Віце-прем'єр також нагадала, що росіяни також вивозять автобуси з маріупольцями на територію Росії.

"Зараз майже 200 тисяч українців з різних окупованих областей примусово депортовані до фільтраційних та трудових таборів. Ми фіксуємо та передаємо такі порушення до міжнародних структур та намагаємося повернути наших дорослих громадян та неповнолітніх дітей", - зазначила Верещук.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 квітня, на маріупольський комбінат "Азовсталь", де перебувають цивільні та військові, окупанти скидають важкі авіабомби, обстрілюють його з артилерії та концентрують сили й техніку для штурму.

Влада України запропонувала російському керівництву запровадити великоднє перемир'я у Маріуполі, дати гуманітарний коридор для евакуації цивільних, погодитись на "спецраунд переговорів", щоб забрати/обміняти військових.

Вас також можуть зацікавити новини: