Омельченко помер 25 листопада 2021 року / фото надано Аллою Ландар

У Києві попрощалися з екс-мером Олександром Омельченком (керував містом з 1999 року 2006 рік), який помер 25 листопада 2021 року у віці 83 років. За словами власниці ритуальної компанії "Петро Великий" Алли Ландар, яка організовувала процесію прощання, Київ був його життям. Для того, щоб вшанувати його пам'ять до Колонної зали Київської міськдержадміністрації (КМДА) прийшли сотні киян.

Вчора в стінах КМДА відбувалося прощання з екс-мером Києва Олександром Омельченком, який помер 25 листопада 2021 року у віці 83 років.

Організацією процесії займалася Алла Ландар-президент Міжнародної асоціації професіоналів похоронної справи, Національний член від України у всесвітній Федерації похоронних виконавців (FIAT-IFTA), "Заслужений працівник сфери послуг України" та керівник приватної фірми "Петро Великий".

Відео дня

Алла Ландар повідомила, що в Колонній залі КМДА були організовані експозиції про життя Олександра Омельченка. У них представлена фотогалерея його життя на чолі столиці - про те, як за 8 років були відкриті численні храми (серед яких – Михайлівський собор, Успенський собор, Аскольдова могила), запущені 8 нових станцій метро, були відбудовані багато міських лікарень, упорядковані столичні парки і т. д. 

Окрема віха в цій експозиції - робота Олександра Омельченка на чолі Федерації хокею України: як відомо, цей вид спорту займав особливе місце в його житті.

Також в галереї представлено кілька десятків фотографій з боксерських поєдинків Віталія та Володимира Кличка - Олександр Омельченко не пропускав жодного їхнього бою. 

Чимало і фотографій із зустрічей Олександра Омельченка з політиками різного рівня, з якими він за службовим обов'язком чимало співпрацював.

Також в експозиції представлені книги Олександра Омельченка.

За словами Алли Ландар, при підготовці організації прощання для неї важливо було показати, ким був Олександр Олександрович і як він прожив своє життя. Для цього необхідно було зібрати його життєпис, але з цим спочатку виникли проблеми – у відкритих джерелах не було архівних фото. У цьому допоміг Олег Федонюк - фотограф, який супроводжував Олександра Омельченка протягом його роботи на чолі міста і який раніше працював у газеті "Столиця". Він передав унікальні матеріали про життя екс-мера, які побачили кияни, які прийшли попрощатися з Олександром Олександровичем. 

У рамках прощання кияни ставали авторами книги "Людина епохи", в якій власноруч писали, ким Олександр Омельченко був для них у їхньому житті. Свої почуття в цій книзі залишили дружина покійного Людмила Омельченко, його діти і онуки, міський голова Києва Віталій Кличко і всі ті, хто його щиро люблять і поважають. Олександр Омельченко похований на Байковому кладовищі.

"Ми прощаємося з тим, кого дійсно можна назвати "Людиною епохи". Я була добре знайома з Олександром Олександровичем. Можу твердо сказати, що інших таких людей, які настільки б любили Київ і любили життя - одиниці. Найкраще про те, наскільки персона Олександра Омельченка важлива для Києва, говорить кількість людей, які прийшли з ним попрощатися. Для нас, як організаторів прощання, було важливо розповісти всім киянам про те, що Олександр Омельченко не уявляв своє життя без Києва. Олександр Олександрович - це історія Києва і назавжди залишиться в пам'яті мільйонів", - розповіла Алла Ландар.

Нагадаємо, Олександр Омельченко був депутатом Київради чинного IX скликання, головою депутатської фракції "Єдність". Також він був депутатом столичної міськради VII і VIII скликань. З серпня 1996 року Олександр Омельченко очолював КМДА, а з травня 1999 по квітень 2006 року був міським головою Києва. Протягом останніх декількох тижнів він перебував у лікарні, де боровся з наслідками COVID-19.