REUTERS

Прокуратура Нідерландів представила на суді запис нових телефонних розмов підконтрольних Кремлю бойовиків, що свідчить про те, що у літак рейсу МН17 у 2014 році поцілили з установки «Бук».

Про це пише NRC.

Терористи Харченко, Дубинський та Гіркін у розмові прямо заявили, що збили український літак після того, як той збив Boeing. Однак експерти нагадали, що тоді у небі, крім лайнера, інших літаків не було. А в тілах загиблих і у літаку знайшли фрагменти «Бука».

Відео дня

Читайте такожСправа MH17: адвокат Пулатова стверджує, що докази слідства спираються на “експертні висновки”

За словами прокурорів, у справі вже стільки доказів причетності «Бука» до трагедії, що інші версії не потребують подальшого розслідування.

Поки неясно, коли почнеться розгляд справи по суті.

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували були на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року міжнародна спільна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

19 червня спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Читайте такожПрокурор у справі МН17: слідство має докази прямої участі РФ у конфлікті на Донбасі

Суд над підозрюваними в збитті малайзійського "Боїнга" розпочався 9 березня 2020 року. Однак четверо підозрюваних не з’явилися на судове засідання. Водночас суд заявив про готовність заочно вести процес у справі MH17 без присутності підозрюваних.

У засіданні брали участь захисники Пулатова – два адвокати з нідерландської юридичної компанії Sjöcrona Van Stigt. Також на слуханнях була присутня російська адвокатка Олена Кутьїна.

Суддя Гендрік Стейнгаюс повідомив, що матеріали справи MH17 налічують 36 тис. сторінок і мають величезну кількість мультимедійних файлів у цифровому форматі.

До суду від прокурорів надійшла інформація, що 49 родичів бажають скористатися правом виступу у суді, 82 – бажають подати письмову декларацію щодо очікувань від суду і 84 – бажають подати заяву з вимогою виплати компенсації.