Адвокат пояснив, що зміниться після вручення повісток 'на камеру'

В Україні планують забезпечити боді-камерами представників Територіальних центрів комплектування та соцпідтримки. Адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі пояснив, що з таким нововведенням зміниться у врученні повісток військовозобов'язаним українцям.

Це означає, що у разі вручення повістки військовозобов'язаному під час патрулювання поліції та представників ТЦК увесь процес буде записуватися на камеру.

"Вручають вам повістку, ви її отримали або відмовилися та у визначений час до військкомату не з’явилися, вважаючи, що не доведуть, минеться. Але ви забули важливу деталь: все зафіксувала бодікамера поліцейського", - наголосив він.

Відео дня

Чи буде таке відео доказом? Так, наголошує адвокат, адже цей запис встановлює наявність чи відсутність певного факту - тобто тут буде видно, що повістку, наприклад, було вручено.

А представник ТЦК СП складе протокол й долучить відео. Військком винесе протокол про притягнення людини до адміністративної відповідальності за ухилення від військового обліку, що передбачає штраф у 3400 грн.

"Після повторного вручення повістки й неприбуття до військкомату без поважних причин, щодо вас відкриють кримінальне переслідування за ухилення від мобілізації, де одним з основних доказів буде відео", - підсумував Сімутін.

Нові правила вручення повісток в Україні

На призовників в Україні чекають нові правила видачі повісток, зокрема військкомати планують надати бодікамери своїм працівникам, щоб ті фіксували момент вручення документа. Про це заявляли в ОК "Південь".

Оснастити представників ТЦК і СП бодікамерами вирішили після скандальних історій, коли військовозобов'язаних українців "скручують" чи тягнуть до авто.

Юрист Катерина Котенкова пояснювала, що у разі виникнення якихось конфліктних ситуацій з камери будуть передаватись ці відео правоохоронцям як докази.  

Вас також можуть зацікавити новини: