Хто ж має право на відстрочку від мобілізації? / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Адвокат Ростислав Кравець прокоментував ухвалені Радою зміни до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", які стосуються зобов'язання утримувати родичів з інвалідністю.

У своєму YouTube-каналі правник розповів, що цей документ вже був підписаний президентом України та набув чинності. Він звернув увагу, що військовозобов'язаний не матиме право на відстрочку, якщо він має родичів з інвалідністю, коли є інші особи, які за законом зобов'язані їх утримувати.

"Що ж у нас говорить цей закон? Усі ці обов'язки у нас прописані у Сімейному кодексі. Не треба плутати обов'язки й права", - наголошує Кравець.

Відео дня

Він зазначив, що у Сімейному кодексі є декілька статей, наприклад, глава 9 "Права та обов'язки подружжя по утриманню". У всіх цих статтях право на утримання має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу. 

"У статтях Сімейного Кодексу зазначено, що обов'язок утримання є лише у разі необхідності та матеріальної спроможності особи утримувати особу з інвалідністю. Це стосується й онуків, це стосується й взаємних обов'язків і подружжя, й дітей", - каже адвокат.

Він наголосив, що не потрібно плутати право та обов'язок: обов'язок виникає лише за рішенням суду:

"Якщо такого рішення суду немає у вас, то, відповідно, й зобов'язати вас ніхто не може. Тому навіть якщо ви маєте двох військовозобов'язаних синів, то обидва з цих синів мають право на відстрочку від мобілізації у разі, якщо у батьків чи у дружини є інвалідність".

Правник додав, що таких змін не внесено до "Закону про обов'язок та військову службу" (ст. 26). "Саме наявність батьків з інвалідністю І та ІІ групи та дружини  є підставою для звільнення від служби. Тому в принципі жодного сенсу у цих змінах немає", - каже він.

Розширення мобілізаційного переліку в Україні

28 червня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон № 9342, в якому йдеться про скасування права на відстрочку від мобілізації тим, хто має родичів з інвалідністю.

Раніше відстрочку від мобілізації можна було отримати за умов, що у військовозобовʼязаного є родич з інвалідністю I чи II групи – дружина/чоловік, батьки дружини/чоловіка. 

Тепер не служити можна буде лише у разі, якщо в родині більше немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Вас також можуть зацікавити новини: