З 1 жовтня 2023 року жінки-медикині та фармацевтки мають обовʼязково стати на військовий облік. Жінки інших професій можуть зробити це добровільно. Але чи означає це, що усі працівниці медичної сфери опиняться на фронті?

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти й здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Проте слід розуміти, що військовий облік є складовою мобілізаційної підготовки держави. Він полягає у цілеспрямованій діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій щодо:

Відео дня
  • фіксації, накопичення та аналізу наявних людських мобілізаційних ресурсів за військово-обліковими ознаками;
  • здійснення заходів із забезпечення виконання встановлених правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними та резервістами;
  • подання відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів до органів ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Як тільки людина стала на військовий облік, вона стає військовозобовʼязаною. Військовозобов'язані – це ті особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Для жінок, які обрали для себе медичну або фармацевтичну професію, немає вибору – ставати чи не ставати на військовий облік

І тут важливо підкреслити один нюанс. Для жінок, які обрали для себе медичну або фармацевтичну професію, немає вибору – ставати чи не ставати на військовий облік. Навіть якщо жінка при надії чи виховує малолітніх дітей, але має відповідну фахову приналежність, вона зобовʼязана зʼявитися в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП, простими словами – у військкомат) для постановлення на облік. Тут немає жодних винятків.

Також слід розуміти, що керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, де працюють жінки за медичною або фармацевтичною спеціальністю, які не перебувають на військовому обліку, мають повідомляти про таких жінок до військкоматів.

Постановлення на облік – стандартне. Жінка має прийти до військкомату, пройти ВЛК, її дані  внесуть до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

Дівчата, які наразі закінчують медичний виш, мають знати, що відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, за два місяці до завершення навчання заклади освіти подають список щодо своїх випускниць до районних (міських) ТЦК та СП.

Такі списки є підставою для оформлення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік); а також для внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Районні (міські) ТЦК та СП, на території відповідальності яких розташовані заклади освіти, видають жінкам тимчасові посвідчення військовозобов’язаного, строк дії яких становить 30 діб. В семиденний строк з дня отримання таких посвідчень, жінки мають прибути в ТЦК та СП для взяття на військовий облік.

Так, наприклад, якщо жінка зареєстрована у Дніпрі, але здобуває медичну освіту у Києві, то за два місяці до закінчення навчання медуніверситет подає списки з її прізвищем саме до київського військкомату. Київський військкомат видає тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (БЕЗ визначення ступеня придатності жінки для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття її на облік). Отримавши таке посвідчення, дівчина має протягом тижня прибути до військкомату у Дніпрі (за адресою її реєстрації) й стати там на облік.

Відповідно до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (ч.12 ст.1), жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Свій військовий обовʼязок жінки виконують на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі). Простими словами, жінка може бути прийнята на службу як в добровільному порядку (за контрактом), так і за призовом. Вона, на рівні з чоловіками, має проходити військову службу, службу у військовому резерві, виконувати військовий обов’язок у запасі та має дотримуватися правил військового обліку.

Військовозобовʼязаних жінок дійсно можуть призвати на військову службу 

Таким чином, військовозобовʼязаних жінок дійсно можуть призвати на військову службу або залучити до виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Однак підкреслюю, що взяття на військовий облік не означає автоматичну мобілізацію.

Кого не призвуть? Перелік осіб, які не підлягають чи мають відстрочку від  мобілізаціїзакріплений у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Цей перелік поширюється й на жінок, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, та стали на військовий облік.

Перелік досить об’ємний. Ось, наприклад, декілька категорій осіб, які не підлягають призову:

  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду тощо.

Чи можуть військовозобовʼязані жінки виїжджати за кордон? Наразі можуть. Чи будуть внесені якісь додаткові зміни в законодавство? Поки невідомо. А отже, продовжуємо керуватись Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою КМУ від 27.01.1995 №57.

Виїзд за кордон жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стали на військовий облік, наразі вищезазначеними правилами перетинання державного кордону не обмежений. Такі обмеження сьогодні стосуються лише чоловіків у віці від 18 до 60 років. У прикордонників немає доступу до інформації про військовий облік жінок, а також вони не мають права вимагати пред'явлення при перетині кордону будь-яких додаткових документів (які, наприклад, підтверджували б вашу освіту), окрім паспорта.

Надія Грищенко, адвокатка Ario  Law  Firm