ВАКС залишив на посаді голову Харківського окружного адмінсуду / hcac.court.gov.ua

Вищий антикорупційний суд залишив на посаді голову Харківського окружного адміністративного суду Ольгу Панченко, яку підозрюють у даванні хабаря.

Як повідомляє прес-служба ВАКС, сьогодні, 28 жовтня, слідча суддя не задовольнила клопотання детектива Національного антикорупційного бюро та відмовила у відстороненні Панченко від посади.

"Таке рішення постановлено через те, що наведені стороною обвинувачення аргументи були недостатніми для відсторонення підозрюваної від адміністративної посади голови суду. Так, заявлений ризик знищення судової справи, за вирішення якої, за версією обвинувачення, надавалася неправомірна вигода, спростований тим, що детективи вже отримали у розпорядження копії цієї справи", - пояснили в суді.

Крім того, слідча суддя вважає, що ризик впливу на заявника в цьому кримінальному провадженні не є визначальним, адже "цей ризик вже нівельований при застосуванні запобіжного заходу шляхом встановлення обов’язку підозрюваної не спілкуватися із заявником".

Зазначається, що інші доводи сторони обвинувачення "мали абстрактний характер, тому слідча суддя визнала їх недостатніми для відсторонення від посади".

Читайте такожУ Зеленського пояснили, чому президент не реагує на ситуацію з Окружним адмінсудом

Відповідне рішення ВАКС може бути переглянуто в апеляційному порядку.

Харківський окружний адмінсуд: голову суду затримали на хабарі

  • 21 вересня правоохоронці викрили голову Харківського окружного адмінсуду Ольгу Панченко на передачі 3 тисяч доларів неправомірної вигоди.
  • За версією слідства, очільниця суду здійснювала тиск на одного з суддів, щоб той ухвалив рішення в адміністративній справі щодо земельного питання на користь комерційної компанії. Для того, щоб суддя виніс "правильне" рішення, підозрювана передала йому 3 тис. доларів.
  • 23 вересня їй повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, тобто надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище.
  • 9 жовтня ВАКС обрав судді запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.
  • 13 жовтня Вища рада правосуддя відсторонила Панченко від здійснення правосуддя.