Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет / фото УНІАН

В Україні через брак фінансування продовжують масово закриватися школи, найбільше - у невеликих містах і селах. Зокрема, тільки на Львівщині в цьому році до 1 вересня планують закрити 21 школу. У парламенті вимагають звіту міністра освіти і науки щодо стану фінансового забезпечення навчальних закладів у місцевих громадах.

Депутатська група "Партія "За майбутнє" вимагає звіту міністра освіти і науки у Верховній Раді щодо стану фінансового забезпечення навчальних закладів, а також закликає уряд погасити заборгованість перед місцевими громадами для виконання ними своїх повноважень. Про це йдеться в офіційній заяві партії.

"Забезпечення умов для отримання якісної освіти в Україні - це відповідальність держави. Але уряд не впорався з цим завданням. За даними Асоціації міст України, у державному бюджеті на 2021 рік на 38 млрд грн занижений обсяг освітньої субвенції місцевим громадам. Станом на 1 червня заборгованість уряду перед ними становить майже 4 млрд грн. У результаті школи не забезпечені всім необхідним, адже в місцевої влади не вистачає ресурсів. Сфера освіти в Україні в невеликих містах і селах під загрозою. Якщо так піде й далі, більшість українців втратить доступ до освітніх послуг", - ідеться в заяві партії.

Відео дня

Крім того, партія закликає владу в проєкті бюджету на 2022 рік передбачити додаткову дотацію місцевим бюджетам на утримання закладів освіти й охорони здоров’я - не менше 25 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, у травні цього року в Житомирській області закрилися 6 сільських шкіл, а до 1 вересня на Львівщині можуть закрити 21 навчальний заклад, переважно в селах, і 22 - понизити ступінь.