Хоробрі серця / Фото - 1+1 media

Підполковник поліції Володимир Нікулін, відомий тим, що допоміг врятуватись із оточеного Маріуполя знімальній групі Мстислава Чернова, у студії проєкту "Хоробрі серця" поділився ексклюзивними подробицями, як саме йому вдалось через 15 ворожих блокпостів провезти безцінні документальні матеріали, які розказали світу про злочини у місті та стали основою оскароносного фільму "20 днів у Маріуполі".

"Ми розуміли, що єдиний вихід із ситуації – їхати із цивільними. Я взяв свою дружину, дитину і ми поїхали на моїй автівці, яка на той час була вже розбита осколками Граду. Як оперативний працівник поліції скажу вам, що якщо б у нас була одна легенда під час проходження блокпостів, то ми б не доїхали. Матеріали для фільму сховала в особистих речах моя 12-річна донька. Вона знала про ризики. Ми повинні були це зробити", - сказав Володимир Нікулін.

У цьому ж випуску "Хоробрих сердець" військовий хірург Євген Герасименко розповів, як забороненим методом рятував життя пораненим на Азовсталі.

Відео дня
Військовий хірург Євген Герасименко з родиною / Фото - 1+1 media

Герасименко навесні 2022 року згодився летіти у оточений Маріуполь, щоб у бункерах Азовсталі організувати медпункт та рятувати життя пораненим українським захисникам. Під час оборони Маріуполя сили противника були в 4-5 разів більшими, а кількість поранених на Азовсталі сягала сотень. Територію заводу обстрілювали із землі, з неба та з моря.

"Найголовніше – це збереження життя військових. Ми врятували близько тисячі життів. Я особисто провів близько 250 оперативний втручань. Ми застосовували такий давно забутий метод як пряме переливання крові від необстеженого пацієнта тому, який знаходиться у критичному стані. Останнім часом його заборонили, але на Азовсталі ми знаходились в таких умовах, що рішення треба було приймати миттєво і рятувати життя військовослужбовців, - ледве стримуючи емоції пригадує Євген Герасименко. - Ми оперували військового із позивним Штиль, у нього була критична крововтрата. Звернулись до побратимів, які на той час також були після тяжких поранень, із проханням здати кров для нього. Хлопці як один сказали: скажіть тільки, яка група крові. Зробили операцію і врятували життя цьому військовослужбовцю".

Повний випуск проекту "Хоробрі серця" покажуть сьогодні о 21:00 на телеканалі "1+1 Україна".

Вас також можуть зацікавити новини: