Плиту на братній могилі вояків УПА в Польщі спаплюжили кілька років тому / фото: "Наше слово" (листопад 2019 року)

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що у Польщі на горі Монастир реконструйовано пам’ятну плиту на могилі воїнів УПА.

Читайте такожУ Дніпрі померла зв'язкова УПА Марія Засіменко-Бонацька - остання жінка-політв'язень у місті (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній з президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою прес-конференції у Києві.

Відео дня

За словами Зеленського, під час переговорів з польською стороною була піднята тема спільної історичної пам’яті.

«Це непростий шлях, однак важливо, що ми готові долати його разом і робити взаємні кроки назустріч. Раніше з нашого боку були вирішені питання дозволів на пошукові роботи для польських науковців та археологів. А у Польщі на горі Монастир реконструйовано пам’ятну плиту на українській братній могилі», - сказав президент.

За словами Зеленського, впродовж п’яти останніх років це місце пам’яті було у понівеченому стані.

«Я особисто просив пана президента (Польщі – УНІАН) вирішити це питання, і це було зроблено. В подальшому ми очікуємо на відновлення на цій могилі повного списку імен загиблих українців», - зауважив він.

Пам'ятна плита на горі Монастир

На горі Монастир поблизу села Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі розташована могила-курган 62 воїнів УПА, два кам’яні хрести 1940-х років з вирізьбленими зображеннями тризуба, а також сучасний пам’ятник.

20 січня стало відомо, що на горі Монастир вандали знищили меморіальну таблицю на могилі вояків УПА, яку до цього вже було пошкоджено у 2015 році.

11 вересня Зеленський обговорив з Дудою питання історичної пам’яті та висловив сподівання на відновлення меморіальної дошки на могилі воїнів УПА в Польщі найближчим часом.

Дуда в Україні

  • Президент Польщі Анджей Дуда прибув перебуває в Україні з триденним візитом.
  • Сьогодні відбувається політична частина візиту. Дуда зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Він також має зустрітись з Головою ВР Дмитром Разумковим і Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.
  • Третій день візиту Дуди буде присвячений економічним питанням. Очікується підписання важливих угод.