Від повістки можна відмовитися / фото ТСН

Перед врученням повістки працівники військомату обов'язково повинні з’ясувати особу людини, якій вони хочуть дати документ. Адже без цього процедура неможлива.

Як пояснив юрист Ілля Шипко, наприклад, якщо чоловікові більш як 60 років, він не є військовозобов'язаним, а отже, вручати йому повістку на вулиці немає потреби.

"Якщо особу не встановлено, то зрозуміло, що повістка не може бути виписана, бо немає даних. А виписати повістку без встановлення даних особи не можна", - наголосив Шипко.

Відео дня

Він додав, що при отриманні повістки громадянин зобов’язаний розписатися у документі, в якому обов'язково має бути дата отримання.

Можна відмовитися від отримання повістки, але акт відмови потрібно складати у присутності свідків. Також підставою для відмови від вручення повістки може стати те, що цей документ дають не за місцем реєстрації. В останньому випадку ви повідомляєте представникам ТЦК, що ви перебуваєте на військовому обліку в іншому територіальному центрі комплектування - за місцем проживання або реєстрації. 

Якщо ж повістку вам все-таки вручили, з'явіться до ТЦК та надайте необхідні документи про перебування на військовому обліку в іншому територіальному центрі комплектування.

Вручення повісток в Україні

7 лютого 2023 року Верховна Рада подовжила на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації. Тож масова роздача повісток в Україні триває.

Хто має право вручати повістку:

  • працівники органів місцевого самоврядування;  
  • керівники підприємств, установ, організацій;
  • посадові особи військового комісаріату та територіального центру комплектування;
  • керівники ЖЕКу, ОСББ.

Нагадаємо, призовників в Україні чекають нові правила видачі повісток: представники воєнкомів отримають бодікамери. Тепер вони зможуть фіксувати на відео або момент вручення документа, або відмови від нього. 

Вас також можуть зацікавити новини: